© Hans Otten

Roemeense dieven veroorzaken stroompanne: één jaar gevangenisstraf geëist

Twee Roemenen die begin juni bij een mislukte koperdiefstal aan de voormalige gebouwen van het bedrijf Henrad in Herentals een stroompanne veroorzaakten, riskeren elk een gevangenisstraf van een jaar.

Ruim 1.500 gezinnen in Herentals en een deel van Herenthout zaten in de nacht van dinsdag 5 juni op woensdag 6 juni enkele uren zonder stroom. De oorzaak lag bij een poging tot koperdiefstal in een cabine naast de leegstaande gebouwen van radiatorfabrikant Henrad op de Herenthoutseweg in Herentals.

De Roemenen Vasile N. en Ioan-Iosif M. waren verantwoordelijk voor de panne toen ze op het dak van de cabine kropen en met een stok de elektriciteitskabels raakten. Hierdoor ontstond er een kortsluiting.

Het duo werd enkele dagen later gearresteerd en moest maandag voor de rechtbank in Turnhout verschijnen. De beklaagden riskeren elk een gevangenisstraf van een jaar en een boete.

© BERT DE DEKEN

Doos in auto

“De auto van een van de daders werd in de buurt opgemerkt door camera’s. De politie kon het tweetal in Antwerpen oppakken. Naast de auto lag een doos met daarop het adres van Henrad”, zei openbare aanklager Wim Smets. “Op het bedrijfsterrein werden ook nog kabels gestript en meegenomen. De twee mannen zijn in Roemenië en in het Verenigd Koninkrijk bekend voor diefstallen.” De firma Heat 21, de eigenaar van de gebouwen, vroeg een schadevergoeding.

De verdediging gaf toe dat de Roemenen verantwoordelijk waren voor de problemen aan de elektriciteitscabine maar betwistte de diefstal van kabels. “N. heeft inderdaad getest of er nog stroom zat op de cabine en dat was wel degelijk het geval”, pleitte meester Manuel Huygaerts, de raadsman van N.

De rechtbank velt een vonnis op 5 november.

BVDL