Proces moord op Kim Jong-nam kan van start gaan

© REUTERS

Het proces van de twee vrouwen die beschuldigd worden van de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt voortgezet, nadat een Maleisische rechter donderdag had geoordeeld dat er voldoende bewijzen tegen hen zijn. De rechter had ook kunnen beslissen om de vrouwen vrij te laten.

De rechtbank in de stad Shah Alam nam de beslissing na het aanhoren van de argumenten van het parket. Rechtbankvoorzitter Azmi Ariffin verklaarde dat de bewijzen tegen de Indonesische Siti Aisyah en de Vietnamese Thi Huong voldoende zijn om de beschuldiging van moord met voorbedachten rade te behouden.

Politieke moord

De rechter zei dat het mogelijk gaat om een politieke moord, en niet om een grap. Het duo pleit onschuldig, en heeft altijd beweerd dat het dacht mee te doen aan een tv-programma met verborgen camera.

De twee vrouwen worden ervan beschuldigd Kim Jong-nam op 13 februari te hebben vergiftigd met het het zenuwgas VX op de luchthaven van Kuala Lumpur. Kims halbroer bezweek kort na de aanval.

Doodstraf

De rechter zei ook dat de vier Noord-Koreaanse verdachten die op de dag van de moord Maleisië ontvluchtten, niet gewoon omstaanders waren. Hoewel ze Kim niet konden aanraken, zijn er voldoende aanwijzingen dat ze deel uitmaakten van een “goed geplande samenzwering” met de vrouwen. Tijdens de zitting werden ook videobeelden getoond waarop te zien is hoe twee mannen de twee een vloeistof overhandigden kort voor de moord. Van bij het begin heeft Zuid-Korea Noord-Korea ervan beschuldigd achter de moord te zitten, maar het land zelf ontkent dat. Kim Jong-nam stond bekend als een felle criticus van zijn halfbroer.

Er werd nog geen datum vastgelegd voor het vervolg van het proces. Als ze schuldig bevonden worden, riskeren de vrouwen de doodstraf.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen