LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb

Zussen Bella en Gigi Hadid doneren 1 miljoen dollar aan Palestijnse hulporganisaties


Topmodellen en zussen Bella en Gigi Hadid doneren 1 miljoen dollar aan Palestijnse hulporganisaties. Het geld zal volgens een woordvoerder verdeeld worden over vier humanitaire organisaties die zich inzetten voor kinderen en gezinnen die lijden onder het conflict in Gaza.

Topmodellen Bella en Gigi Hadid doneren 1 miljoen dollar, omgerekend zo’n 921.000 euro, aan vier Palestijnse hulporganisaties die zich inzetten voor kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de oorlog in Gaza. Een woordvoerder van de zussen benadrukt dat het geld tussen de hulporganisaties - Heal Palestine, Palestine Children’s Relief Fund, World Central Kitchen, en United Nations Relief and Works Agency - eerlijk verdeeld zal worden.
Het is niet de eerste keer dat de wereldbekende topmodellen zich uitspreken over de oorlog in Gaza. Zo verscheen Bella, de jongste dochter van de Palestijnse vastgoedmagnaat Mohamed Anwar Hadid, recent nog op het Filmfestival van Cannes in een keffiyeh geïnspireerde jurk, een verwijzing naar haar afkomst. Ze omschreef de jurk als “een prachtige manier om de geschiedenis, de veerkracht en de kunst van Palestina te eren.”

Ook op sociale media spreken de zussen zich uit over de oorlog. Zo had Bella het recent nog over de verschrikkelijke pijn die ze voelt door het verlies van het Palestijnse volk. En ze wees ook met een beschuldigende vinger richting de internationale gemeenschap. “Ik vind het gebrek aan empathie van andere landen en hun regeringen verschrikkelijk.”
Ook Gigi sprak zich uit over het conflict toen Hamas op 7 oktober een aanval uitvoerde op Israël. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze ongerechtvaardigde tragedie. Elke dag vallen er slachtoffers, onder wie te veel kinderen. Ik koester een grote empathie voor de Palestijnse strijd en het leven onder de bezetters, het is een verantwoordelijkheid die ik dagelijks met mij meedraag. Ik hoop en droom mee met de Palestijnen maar die dromen omvatten geen pijn voor de Joodse bevolking.”

Hoogste gerecht Israël beraadt zich over dienstplicht voor ultraorthodoxe joden

Het Israëlische hooggerechtshof is zondag samengekomen om zich te beraden over de controversiële vrijstelling van de dienstplicht voor ultraorthodoxe mannen. De negen rechters buigen zich over twee petities waarin wordt opgeroepen tot de onmiddellijke invoering van de dienstplicht van ultraorthodoxe mannen. Een beslissing wordt pas later verwacht.
Ultraorthodoxe mannen die godsdienstonderwijs volgen, worden al tientallen jaren vrijgesteld van de dienstplicht, maar die vrijstelling verliep twee maanden geleden. 
Het hooggerechtshof had daarop een schrapping gevorderd van de subsidies voor ultraorthodoxe mannen van diensplichtige leeftijd die studeren in religieuze scholen. Procureur-generaal Gali Baharav-Miara had bovendien het leger verplicht om godsdienststudenten onmiddellijk in dienst te nemen, al werd toen verwacht dat de dienstplicht niet meteen zou worden ingevoerd. Tienduizenden mannen zouden betrokken zijn.

Oneerlijk
De wetgeving rond de vrijstelling was vorig jaar afgelopen en de regering van premier Benjamin Netanyahu was er niet in geslaagd om een wet goedgekeurd te krijgen die de vrijstelling verankert. Daarom werd de regeling voorlopig verlengd tot eind maart, maar ook dan was er geen oplossing. De regering heeft nu beloofd tegen eind juli een nieuwe wet af te dwingen, maar het is niet duidelijk of dat zal lukken. 
Critici noemen de uitzondering al langer oneerlijk en de Gaza-oorlog heeft de kloof tussen voor- en tegenstanders nog vergroot. De kwestie beroert nu dus ook de gemoederen binnen de coalitie, waarbij de streng religieuze leden zich met klem verzetten tegen een dienstplicht voor de ultraorthodoxe joden. In 2018 was de regeringscoalitie al uit elkaar gevallen door een conflict over een wet die de legerdienst geleidelijk aan zou verplichten voor de streng religieuze mannen
Mannen moeten in Israël drie jaar militaire dienst doen, vrouwen twee jaar. Er zijn vandaag al ultraorthodoxe joden die vrijwillig in het leger dienen.

VN-hulporganisatie UNRWA schort werk in Rafah op

UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties die hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen heeft haar werk in Rafah opgeschort. Dat gebeurde nadat Israël de stad in het uiterste zuiden van Gaza binnentrok. Dat schrijft Philippe Lazzarini, het hoofd van de organisatie, op X (het voormalige Twitter). 

"UNRWA heeft alle diensten op het gebied van gezondheid en andere kritieke diensten moeten stopzetten", schrijft Lazzarini op X. De organisatie zal haar werk wel voortzetten in Khan Younis in het centrum van de Gazastrook.

Lazzarini zegt ook dat alle 36 steunpunten van UNRWA in de stad Rafah leeg zijn. Veel vluchtelingen zijn naar Jabalia, in het noorden van Gaza gegaan, waar volgens hem mensen tussen het puin en de verwoeste voorzieningen van de hulporganisaties verblijven.


Palestijnen melden dood van tiener op bezette Westelijke Jordaanoever

Het officiële Palestijnse nieuwsagentschap Wafa heeft zaterdag bekendgemaakt dat een Palestijnse tiener op de bezette Westelijke Jordaanoever is gedood door Israëlische troepen. Die laatste bevestigen het vuur te hebben geopend op twee verdachten.
De 15-jarige Ashraf Hmedat werd gedood tijdens een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp in Aqabat Jabr, vlabkij de stad Jericho, aldus Wafa. 
Van zijn kant beweerde het Israëlische leger dat de twee verdachten molotovcocktails gooiden in de richting van de nabijgelegen nederzetting Vered Yeriho, waarbij ze het leven van burgers en eigendommen in gevaar brachten. "Soldaten reageerden door met scherp te schieten in de richting van de verdachten", zei het leger. 

Israëlische ministers dreigen met opstappen bij akkoord over wapenstilstand

Meerdere uiterst rechtse ministers dreigen ermee uit de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu te stappen indien het tot een akkoord komt over een wapenstilstand in de Gazastrook. Dat blijkt uit berichten op sociale media.
De minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gvir, schreef op X (het vroegere Twitter) dat zijn partij "de regering zal ontbinden". En minister van Financiën Bezalel Smotrich stelde dat hij "niet zal deelnemen aan een regering die het voorgestelde plan zou aanvaarden". 

Chili sluit zich aan bij Zuid-Afrika in verzoek bij Internationaal Gerechtshof

De Chileense president Gabriel Boric heeft zaterdag aangekondigd dat zijn land zich zal aansluiten bij het verzoek van Zuid-Afrika aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om een halt toe te roepen aan het Israëlische offensief in Gaza.
"Ik heb besloten dat Chili de aanvraag die Zuid-Afrika heeft ingediend bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, in het kader van het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide, zal steunen en zich erbij zal aansluiten", zei Boric in een boodschap aan het parlement van zijn land.

16 kinderen gewond bij Israëlische aanval op Libanon

Bij een aanval van het Israëlische leger zaterdag op dorpen in het zuiden van Libanon zijn volgens de gezondheidsautoriteiten van Hezbollah zestien kinderen gewond geraakt. De aanval kwam er nadat de Libanese islamistische beweging de verantwoordelijkheid had opgeëist voor aanvallen op het noorden van Israël.
Een bron bij het Islamitisch Gezondheidscomité, dat gelinkt is aan Hezbollah, zei dat "zestien kinderen tussen de vier en veertien jaar naar het ziekenhuis zijn gebracht vanwege de verwondingen die ze hebben opgelopen" bij een aanval "door een Israëlisch oorlogsvliegtuig".
Samen met de oorlog in de Gazastrook is ook het geweld tussen Israël en Hezbollah weer opgeflakkerd. Daarbij vielen in acht maanden tijd bijna 450 doden in Libanon - vooral militairen, maar ook meer dan 80 burgers. Aan Israëlische kant zijn minstens 14 soldaten en 11 burgers gedood.

600-tal pro-Palestijnse betogers aan Duitse ambassade in Brussel

Een 600-tal pro-Palestijnse manifestanten hebben zaterdagavond rond 18 uur voor de vijfde maal op rij actiegevoerd, ditmaal aan de Duitse ambassade nabij de Wetstraat. De betoging verliep vredevol en rustig, al werden er minstens enkele betogers opgepakt.
Bij aankomst doorzochten de politiediensten de zakken van alle manifestanten, en mensen met bijvoorbeeld skibrillen of andere spullen om zichzelf mogelijk te beschermen tegen traangasgranaten of de politie werden geweerd uit de betoging. De politie had de straten rond de betoging al vanaf het begin afgezet en stond klaar om in te grijpen. Dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Bemiddelaars roepen op tot wapenstilstand in Gaza

Bemiddelaars uit Qatar, de Verenigde Staten en Egypte hebben Israël en het Palestijnse Hamas zaterdag opgeroepen om een akkoord over een staakt-het-vuren "af te ronden", op basis van het door de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigde plan.
"Als bemiddelaars in de besprekingen om een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van gijzelaars en gevangenen te verkrijgen, roepen Qatar, de Verenigde Staten en Egypte Hamas en Israël gezamenlijk op om de overeenkomst af te ronden op basis van de principes die door president Joe Biden zijn uiteengezet", aldus een gezamenlijke verklaring die ze publiceerden in Caïro en Doha.

Netanyahu "verheugd" over toespraak in Amerikaans Congres

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag gezegd dat hij "verheugd" is te zijn uitgenodigd om het Amerikaanse Congres toe te spreken, midden in de oorlog tussen zijn land en de Palestijnse islamitische beweging Hamas.
"Ik ben verheugd over het voorrecht om Israël te vertegenwoordigen voor beide huizen van het Congres en hen de waarheid te vertellen over onze gerechtvaardigde oorlog tegen degenen die ons willen doden", zei Netanyahu in een verklaring van zijn kabinet. 
De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, had vrijdag een overeenkomstige brief aan Netanyahu gepubliceerd. De brief is ook ondertekend door de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, evenals door de top-Democraten in beide kamers van het parlement, Hakeem Jeffries en Chuck Schumer.

Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel voor staakt-het-vuren

Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.
Kort na de aankondiging van Biden benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al dat zijn land de oorlog zou voortzetten, totdat het al zijn doelen heeft bereikt en "Gaza niet langer een bedreiging" vormt. 

Hij herhaalde dat standpunt zaterdag door te zeggen dat de voorwaarden van Israël voor het beëindigen van de oorlog niet zijn veranderd. Hij wil de Palestijnse beweging Hamas zodanig vernietigen dat die Israël niet meer kan aanvallen en de Gazastrook niet meer kan besturen. Ook wil hij dat alle Israëlische gijzelaars vrijkomen.
Ondertussen zegt Hamas "positief" te zijn over het plan, waarbij uiteindelijk de wapens moeten zwijgen en Israël zich terugtrekt uit Gaza.

Gewelddadige confrontatie tussen pro-Palestijnse betogers en politie in Brussels metrostation

Op sociale media circuleren er beelden van een harde confrontatie in metrohalte Kunst-Wet tussen de politie Brussel Hoofdstad/Elsene en de pro-Palestijnse betogers die vrijdagavond aan de ambassade van de Verenigde Staten in Brussel hebben betoogd. Op de beelden is te zien hoe er getrokken, geschopt en geduwd wordt terwijl de oproerpolitie de betogers met getrokken wapenstokken verder de metro in probeert te krijgen om de manifestatie op te breken. In een reactie stelt de politie dat de beelden slechts "fragmenten" weergeven en "niet de interventie in haar geheel".

Egypte ontvangt zondag delegaties VS en Israël voor overleg over grensovergang

Egypte zal zondag delegaties uit Israël en de Verenigde Staten ontvangen voor overleg over "de heropening van de grensovergang in Rafah", tussen Egypte en de Gazastrook. Dat meldt het Egyptische Al-Qahera News zaterdag, dat dicht bij de Egyptische inlichtingendiensten staat.
Volgens een "hoge verantwoordelijke" die wordt geciteerd, zou Caïro "een totale terugtrekking van Israël" eisen uit de terminal aan de grensovergang. Het is het belangrijkste doorgangspunt voor humanitaire hulp naar Gaza.

Hezbollah voert vergeldingsacties uit tegen Israël

De Libanese islamistische beweging Hezbollah heeft zaterdag bevestigd dat ze een reeks aanvallen tegen Israëlische militaire doelwitten heeft uitgevoerd. Die zijn er gekomen nadat Israël zijn aanvallen tegen posities van Hezbollah had opgevoerd. Daarbij vielen vier doden.

Het pro-Iraanse Hezbollah verloor vrijdag enkele strijders en zegt zaterdag "met behulp van explosievendrones een luchtaanval tegen vijandelijke posities van officieren en soldaten te hebben uitgevoerd". Het gaat om een vergelding voor een aanval van Israël tegen "twee terroristen van Hezbollah".

Vrijdagavond zou Israël al "belangrijke installaties" van Hezbollah hebben aangevallen in het zuiden van Libanon, tot 30 kilometer van de grens. 

Samen met de oorlog in de Gazastrook is ook het geweld tussen Israël en Hezbollah weer opgeflakkerd. Daarbij vielen in acht maanden tijd bijna 450 doden in Libanon - vooral militairen, maar ook meer dan 80 burgers. Aan Israëlische kant zijn minstens 14 soldaten en 11 burgers gedood.

Israël zet offensief tegen Rafah verder

Ondanks het feit dat vrijdag een nieuw Israëlisch stappenplan is voorgesteld om in de Gazastrook tot een permanent staakt-het-vuren te komen, gaat zaterdag het offensief van Israël tegen de stad Rafah in het zuiden van Gaza gewoon verder.

De operaties van het Israëlische leger focussen vooral op het westen van de stad, waar inwoners gewag maken van nieuwe bombardementen, beschietingen door tanks en bewegingen van nog andere militaire voertuigen.

"De hele nacht lang waren er voortdurend bombardementen en artilleriebeschietingen in de sectoren in het westen van Rafah", zegt een getuige. "Burgers konden zich niet verplaatsen." Op hoge gebouwen hadden zich ook Israëlische sluipschutters gepositioneerd, "wat de hele situatie gevaarlijk maakte".

Andere getuigen zeggen dat er ook in het oosten en in het centrum van Rafah beschietingen plaatsvonden. Volgens een correspondent van het Franse persbureau AFP werd in het centrum een Palestijns vluchtelingenkamp getroffen.

Bij een Israëlische aanval tegen een tentenkamp in de omgeving van Rafah vielen vorig weekend nog tientallen doden.

36.379 doden in Gazastrook sinds 7 oktober, volgens Hamas

In de Gazastrook zijn sinds de oorlog tussen de Palestijnse extremistische beweging Hamas en Israël bijna acht maanden geleden losbarstte al 36.379 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zaterdag. In de voorbije 24 uur zijn minstens 95 personen om het leven komen, klinkt het in een persbericht. Sinds 7 oktober zijn ook 82.407 personen gewond geraakt.

Israëlisch voorstel voor wapenstilstand houdt nog steeds "vernietiging" van Hamas in

Ook in het plan dat Israël vrijdag heeft voorgesteld om in de Gazastrook tot een permanent staakt-het-vuren te komen, zijn de "voorwaarden" die het land aan zo'n wapenstilstand stelt, niet veranderd. Het nieuwe plan houdt dan ook nog steeds de "vernietiging" van Hamas en de bevrijding van alle Israëlische gijzelaars in. Dat heeft het kabinet van de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu zaterdag benadrukt.

Het was de Amerikaanse president Joe Biden die vrijdag het Israëlische voorstel uit de doeken deed. Het is een drie fases tellend "stappenplan naar een duurzame vrede en de vrijlating van alle gijzelaars", zei hij. Hamas zei in een reactie open te staan voor elk voorstel dat een permanent einde maakt aan de gevechten, maar stelde meteen zijn eigen voorwaarden. Het verwacht de complete terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza, de heropbouw van het verwoeste gebied, een terugkeer van alle ontheemden en een "serieuze" ruil van de Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.

Nu zet ook Netanyahu nog eens de puntjes op de i. "Volgens het voorstel blijft Israël hameren op het vervullen van alle voorwaarden voor er sprake kan zijn van een permanent staakt-het-vuren", luidt het in een communiqué van de premier. De "vernietiging" van Hamas maakt nog steeds integraal deel uit van die voorwaarden. "Het idee dat Israël een permanent staakt-het-vuren zou aanvaarden voor (de) voorwaarden vervuld zijn, is gedoemd te mislukken."

VN-baas Guterres: "Ik moedig alle partijen aan deze kans op staakt-het-vuren te grijpen"

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres reageert positief op het nieuwe voorstel tot staakt-het-vuren in Gaza. Op X schrijft hij dat de wereld “getuige is geweest van te veel lijden en vernietiging in Gaza” en dat het “tijd is om te stoppen”.

“Ik verwelkom het initiatief van president Biden en moedig alle partijen aan om deze kans te grijpen voor een staakt-het-vuren, de vrijlating van alle gijzelaars, gegarandeerde ongehinderde humanitaire toegang en uiteindelijk een duurzame vrede in het Midden-Oosten”, voegde hij eraan toe.

EU noemt voorstel tot bestand "reële kans" om oorlog te beëindigen

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemt het nieuwe voorstel tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook "een reële kans om de oorlog te beëindigen". "Ik ben het volledig eens met Biden dat het laatste voorstel een reële kans biedt om een einde te maken aan de oorlog en het lijden van de burgers in Gaza. Deze aanpak in drie stappen is evenwichtig en realistisch. Het heeft nu de steun van alle partijen nodig", aldus von der Leyen op sociale media.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Palestijnse Hamas-strijders opgeroepen in te gaan op een nieuw "allesomvattend" aanbod van Israël om gijzelaars vrij te laten in ruil voor een staakt-het-vuren van zes weken in Gaza. Ook zou Israël zijn troepen terugtrekken.

De Croo: "Biden heeft Belgische hulp gevraagd om Palestijnen rond de tafel te krijgen"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag expliciet aan België hulp gevraagd om de Palestijnen rond de tafel te krijgen en een staakt-het-vuren in de Gazastrook te onderhandelen. Dat heeft premier De Croo gezegd na zijn onderhoud met de Amerikaanse president in het Witte Huis. "President Biden heeft bevestigd dat hij hetzelfde wil als wij: een staakt-het-vuren en een einde aan het bloedbad."

Biden heeft vrijdag, kort voor zijn ontmoeting met De Croo, een nieuw Israëlisch plan voor een staakt-het-vuren uit de doeken gedaan, dat bestaat uit drie fases. "Het is tijd dat de oorlog eindigt", zegt Biden daarover vrijdag. Dat plan kwam ook meteen ter sprake in het gesprek met premier De Croo. Die wilde het sowieso met Biden hebben over het conflict in de Gazastrook, niet alleen omdat de VS een belangrijke diplomatieke speler zijn in de zoektocht naar een oplossing van het conflict, maar ook omdat de VS zeker in het begin van het conflict terughoudender waren om Israël ter verantwoording te roepen.

De premier wilde tijdens het gesprek, dat uiteindelijk bijna een uur duurde, zeker de boodschap overmaken dat het geweld moest stoppen, en hij wilde bespreken hoe de partnerlanden dat kunnen doen. "De president heeft expliciet gevraagd aan België om de Palestijnen te overtuigen om mee rond de tafel te gaan zitten", aldus De Croo. Naar verluidt deed hij dat onder meer omdat De Croo als een van de eerste leiders, aan de poorten van Rafah, expliciet opriep tot een staakt-het-vuren. Biden verklaarde ook aan De Croo dat hij hetzelfde doel heeft als België: een einde maken aan het bloedvergieten in Gaza.