Foto: Paul Fierens

Explosie en brand bij Umicore in Olen nadat vrouw met auto tegen waterstoftank rijdt

In Olen heeft een ongeval met een waterstoftank en een auto bij het bedrijf Umicore een grote explosie en brand veroorzaakt. Een auto reed in op de tank. De bestuurster van het voertuig is er heel erg aan toe. Er vielen geen andere slachtoffers. De betonblokken die de waterstoftanks moesten beschermen zullen wat anders geplaatst worden, zegt de burgemeester na een overleg met Umicore.

De buurt rond het metaalverwerkend bedrijf Umicore in Olen werd woensdagavond rond 22 uur stevig opgeschrikt door een knal toen een wagen tegen een waterstoftank reed. Er was ook een grote steekvlam te zien. Bij het ongeval raakte de bestuurster van de auto zwaargewond. Het was een erg luide knal. Hij werd gehoord tot in Herenthout, zo'n 10 kilometer verder. 

Er was geen gevaar voor de omgeving volgens Kristof Geens van Brandweer zone Kempen. "Umicore is een Sevesobedrijf. Daar wordt met gevaarlijke en explosieve stoffen gewerkt. We waren klaar voor een grote alarmering voor de hele buurt, maar dat bleek niet nodig. De brand was snel onder controle." Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht.

Bekijk: Kristof Geens geeft meer uitleg bij het ongeval

Videospeler inladen...

Buurtbewoner Gilbert zag alles gebeuren. Hij was buiten nog aan het genieten van het mooie weer toen de auto tegen de tank reed. "Ik zag een snelle rode flits door de straat gaan. De auto reed op een verhoog en werd gekatapulteerd. Toen zag ik een grote steekvlam van 15 meter hoog en dan een luide knal." Gilbert is toen meteen naar binnen gelopen en heeft de hulpdiensten gebeld.  

Videospeler inladen...

Zware metalen poort

De vrouw werkte niet voor het bedrijf. Ze is met haar auto vanuit een doodlopende straat door de gesloten poort gereden. Op het bedrijfsterrein kwam ze uiteindelijk tegen een installatie met waterstoftanks terecht. Burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) had vanmiddag een overleg met Umicore over de veiligheid.

"Aangezien het een redelijk zware, metalen poort was, dachten zowel Umicore als ik, dat er voldoende beveiliging was", zegt Bouquillon. "Nu blijkt door dit ongeval dat die poort toch niet stevig genoeg was. Er stonden ook al betonblokken voor de waterstoftanks, om aanrijdingen te voorkomen. We zien nu dat de auto schuin is aangekomen en die blokken ontweken heeft. Ze zullen dus wat anders geplaatst worden."

Paaltjes

Getuigen spraken over een verhoging waar de auto opreed. De burgemeester bevestigt dat die er werd aangelegd. "Er wordt momenteel gebouwd op de site. Vrachtwagens voeren dus veel materiaal af en aan. Om de toegang voor de vrachtwagens makkelijker te maken, zijn er werkzaamheden gebeurd. Dat is allemaal gebeurd met de nodige vergunningen."

De straat is ook niet toegankelijk voor doorgaand verkeer. Daarom staan er normaal ook paaltjes, zodat alleen fietsers en voetgangers erdoor kunnen. "Die waren weggehaald voor de transporten naar de bouwsite en die gaat men nu elke keer terugzetten."

De waterstoftank die ontplofte na de aanrijding, stond in een soort rek met verschillende tanks. "Er stond ook nog zo'n tweede set. Voor de zekerheid is het bedrijf die ze levert, niet alleen de aangereden set maar ook de tweede komen vervangen."

Meest gelezen