Zo ziet een huiszwaluw eruit.© NWG De Kerkuil

Twee zwaluwtillen om kolonies huiszwaluwen in Malle te houden

Malle -

De voorbije jaren huisden er kolonies van de huiszwaluw in de omgeving van de Slachterijstraat. Om die huiszwaluwen in Oostmalle te houden, heeft het gemeentebestuur samen met Natuurpunt en het Regionaal Landschap de Voorkempen een zwaluwtil geplaatst op het speelpleintje in Lamskroon en in de Irislaan.

Schepen van milieu Wouter Patho (N-VA): “Door de afbraak en verbouwing van woningen, stallen en schuren blijven er steeds minder plaatsen over waar zwaluwen hun nesten kunnen bouwen. Vooral het afsluiten van kieren en gaten om onze huizen energiezuinig te maken, is nefast. Het is dan ook nodig om de dieren, die niet enkel met ons samenleven, maar ook nuttig zijn, een handje te helpen.”

De zwaluwtillen zijn een kunstmatig alternatief voor de kunstig gemetselde nesten die zwaluwen normaal bouwen. Ze staan op een paal van zes meter hoog, ideaal om rustig een nestplaats te kunnen maken. Omdat huiszwaluwen in kolonie broeden, kunnen ze meerdere nesten maken in één til.

Als de huiszwaluwen uit Afrika terugkeren wacht hen deze villawijk.© rr

Zwaluwen overwinteren in Afrika en zijn momenteel onderweg naar onze streken om te broeden. “Ze brengen de lente mee en zijn daarom graag geziene gasten”, weet Wouter Patho. “In de buurt waar kolonies huizen, is de kans groot dat je de huiszwaluwen ook regelmatig ziet rondvliegen. Ze veroorzaken geen overlast en jagen op muggen en andere vliegende insecten door deze in volle vlucht te vangen. Nuttige diertjes dus.”

Of de zwaluwen dit jaar al gebruik zullen maken van de nieuwe zwaluwtillen in Lamskroon of Irislaan is onzeker, maar wellicht vinden ze er de komende jaren wel een thuis.

Huiszwaluwen zijn nuttige diertjes.© rr

Het was de milieuraad van Malle die voor het eerst aandacht vroeg voor de zorgwekkende toestand van de huiszwaluwkolonies in onze streek. Natuurpunt en het Regionaal Landschap de Voorkempen sprongen meteen mee op de kar. Renaat Van Dyck timmerde vervolgens als vrijwilliger de zwaluwtillen in elkaar. “Of hoe een prima samenwerking een mooi resultaat oplevert”, vindt ook burgemeester Sanne Van Looy (N-VA). “Niet alleen wij, maar zeker ook de zwaluwen zijn de initiatiefnemers heel dankbaar.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners