Honderdduizenden Amerikanen doen mee aan 'March for our Lives’

In Washington DC doen zaterdag honderdduizenden mensen mee aan March for Our Lives, een mars tegen wapengeweld die georganiseerd wordt door de overlevenden van de schietpartij in Parkland, Florida. Ook in andere Amerikaanse steden worden marsen gehouden.

De federale en de lokale politie zijn massaal aanwezig, de frequentie van de metro werd opgetrokken en er staat medische hulp klaar langs het parcours, zo liet burgemeester Muriel E. Bowser van Washington weten. “We verwachten heel wat jongeren en moeten daar rekening mee houden”, zo klonk het. “Langs het parcours zullen foodtrucks staan en water wordt beschikbaar gesteld voor de deelnemers.” Ook 2.000 mobiele toiletten werden aangevoerd.

© EPA-EFE

De missie van de March for Our Lives is duidelijk: wapengeweld afkeuren en oproepen tot meer veiligheidsmaatregelen, onder meer bij de verkoop van wapens. Studenten, ouders, leraars en familieleden van slachtoffers doen massaal mee. De studenten nemen het woord en uiten hun ongenoegen en frustratie voor wat zij "de onmacht van de volwassenen en de politici" noemen.

"Zij slagen er niet in een wetgeving door te voeren die kinderen beschermt tegen wapengeweld", luidt het. "Als jullie denken dat vandaag goed is, wacht dan maar tot morgen", zegt Cameron Kasky, een student van Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Volgens hem zijn er veel te veel slachtoffers gevallen, niet alleen in scholen, maar ook op concerten en in bioscopen.

Op 14 februari schoot een 19-jarige ex-leerling van de Marjory Stoneman Douglas High School veertien jongeren en drie volwassenen dood op de school. Hij werd opgepakt en riskeert de doodstraf.

© AFP

Kleine verstrenging

In de aanloop naar de demonstratie heeft de Amerikaanse regering alvast het beloofde verbod op zogenaamde ‘bump stocks’ formeel aangekondigd. Een bump stock is een type kolf dat op een halfautomatisch geweer gemonteerd kan worden, waardoor dat wapen volautomatisch kan vuren. Minister van Justitie Jeff Sessions wil bump stocks indelen in de categorie machinegeweren. Hierdoor zouden ze de facto verboden worden.

“Na de zinloze aanval in Las Vegas” is dit volgens Sessions een belangrijke stap om het wapengeweld in te dijken. Als de wetswijziging zonder tegenspraak in voege treedt, moeten eigenaars van een bump stock het wapenonderdeel inleveren of het functioneren ervan verhinderen.

Bij de schietpartij in Las Vegas waarbij in oktober 2017 58 mensen het leven lieten, gebruikte de schutter een bump stock.

De aankondiging van de kleine verstrenging door president Trump kwam er na de schietpartij van een maand geleden in Florida, waarbij een 19-jarige schutter 14 jongeren en drie volwassenen doodschoot op een school. Sinds die schietpartij protesteren studenten in heel de VS tegen het geweld. Zaterdag is een grote betoging gepland door de scholieren van de school van de schietpartij in Florida.

De wapenwetgeving in de VS werd na de schietpartij opnieuw een punt van discussie. De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA (National Rifle Association) verzet zich tegen iedere vorm van verstrenging van de wapenwetgeving zoals een verbod op zware geweren zelve.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen