Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Regering houdt Libische miljoenen aan Laurent tegen

Prins LaurentBeeld Photo News

Nu prins Laurents dotatie afgepakt wordt, is hij nog vastberadener om in een politiek nog gevoeliger dossier door te bijten. Hij voert al jaren juridische strijd tegen de Libische staat, met 48 miljoen euro als inzet.

Laurent heeft dan wel justitie aan zijn zijde, maar hij stoot op politieke muren. Een Belgische rechtbank wees in 2014 48 miljoen euro toe aan een ex-vzw van de prins, maar er is nog geen cent betaald. De Libische staat is dat evenmin van plan. Laurent tekende in Tripoli namens de vzw GSDT in 2008 een contract ter waarde van 70 miljoen euro voor de herbebossing van de Libische woestijn. Twee jaar later verscheurde Libië dat contract zonder aanleiding, waardoor de vzw van Laurent overkop ging. Daarop trok de prins naar een Brusselse rechtbank, waar hij in 2014 in beroep gelijk kreeg. De rechter beval Libië om 38 miljoen euro schadevergoeding plus 10 miljoen euro intresten en gerechtskosten aan de failliete vzw te betalen. De miljoenen lijken nooit te komen. Libië plaatst zich boven de Belgische wet en onze regering lijkt dat geen probleem te vinden.

Libië plaatst zich boven de Belgische wet en onze regering lijkt dat geen probleem te vinden.

Het Laatste Nieuws kon documenten inkijken waaruit blijkt dat de voorbije jaren manoeuvres uitgevoerd zijn vanuit verschillende kabinetten en administraties in het nadeel van Laurent. Buitenlandminister Reynders (MR) laat zijn kabinetschef in april 2013 een e-mail sturen naar de advocaat die de ex-vzw van Laurent verdedigt. Zonder aanleiding mengt het kabinet zich in de zaak en laat het aan de advocaat weten dat zijn plannen zinloos zijn.

Miljarden

In 2014 ontdekken de advocaten van Laurent dat er miljarden Libisch geld bij Belgische banken te vinden is. Ze staan geparkeerd bij onder meer KBC en ING, maar ook bij aandelenbank Euroclear. De advocaten van Laurents vzw kloppen in 2015 bij Euroclear aan om beslag te laten leggen op 48 miljoen euro. De bank weigert, waarop de advocaten aankloppen bij de federale overheidsdienst Thesaurie. Ook daar krijgen ze te horen dat het bevel van de Brusselse rechter niet volstaat om beslag te leggen op het geld. Er ontspint zich een lange discussie, die gestuurd lijkt door Reynders.

Het is Alexandre De Geest, ex-adviseur van Reynders op het kabinet-Financiën, die vandaag als topman van de Thesaurie de muur ophoudt voor Laurents vzw. Hij beroept zich daarvoor op een nota van Relex, een juridische adviesgroep van de EU, die eind 2016 is opgemaakt. De vraag is alleen of die nota onafhankelijk tot stand is gekomen: in de zomer van 2016 richt een adviseur van het kabinet-Reynders zich in verschillende e-mails tot de topman van Relex. Wanneer de Thesaurie zich vervolgens tot Relex richt, geven die het 'gewenste' negatieve advies waardoor de overheidsdienst het Libische geld niet hoeft vrij te geven. De advocaten van Laurent trekken nu naar de Raad van State, die zaak is recent ingeleid. Reynders wenst hierop niet te reageren.