Zaak over nationaliteitsafname van Fouad Belkacem wordt in juni hernomen

Het hof van beroep in Antwerpen gaat zich op 26 juni opnieuw buigen over de vordering van het parket-generaal om Fouad Belkacem de Belgische nationaliteit te ontnemen. Het proces zal dan anderhalf jaar hebben stil gelegen, omdat het Grondwettelijk Hof eerst nog een aantal prejudiciële vragen moest beantwoorden.

Belkacem werd in januari 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium. Daarna werd de procedure gestart om hem zijn Belgische nationaliteit te ontnemen. Volgens het Antwerpse parket-generaal vormt hij een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid en is hij ernstig tekort geschoten in zijn verplichtingen als Belgische burger.

Belkacem, die ook nog de Marokkaanse nationaliteit heeft, vroeg het hof van beroep de vordering af te wijzen. Hij heeft geen enkele band met Marokko en wil hier bij zijn gezin blijven. Het hof besliste eind 2016 om alvorens een beslissing te nemen eerst vier prejudiciële vragen te stellen aan het Grondwettelijk Hof over de grondwettelijkheid van een reeks wettelijke bepalingen die kunnen leiden tot de afname van de Belgische nationaliteit. Het Hof oordeelde in februari dat die bepalingen niet indruisen tegen de Grondwet.

De procedure tot nationaliteitsafname kan nu op 26 juni worden verder gezet voor het Antwerpse hof van beroep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER