© jvw

Sp.a-parlementslid pleit voor verplichte fusies gemeenten

Vlaams parlementslid voor sp.a Kurt De Loor wil het debat openen over een verplichte fusie van gemeenten. Te weinig lokale besturen zijn ingegaan op het aanbod van de Vlaamse regering om vrijwillig te fuseren in ruil voor een schuldkwijtschelding, zegt hij in Knack. Volgens De Loor zijn fusies echter noodzakelijk om de toekomst van steden en gemeenten te verzekeren.

“Als het over fusies van gemeenten gaat, nemen emoties vaak de bovenhand. Burgemeesters staan niet te springen om hun sjerp te delen met de buurgemeente en ook inwoners reageren vaak heel emotioneel op fusieplannen. Grotere gemeenten hebben nochtans heel wat voordelen: je kan een groot deel van het onoverzichtelijke kluwen aan vreemde tussenstructuren - waar een gemeenteraad vandaag quasi niets over te zeggen heeft - opdoeken, ze krijgen meer bestuurskracht en ze kunnen hun inwoners een breder palet aan diensten aanbieden”, zegt De Loor.

“Eigenlijk is het simpel, gemeenten van 5.000 inwoners kunnen niet dezelfde dienstverlening bieden aan hun inwoners als gemeenten van 40.000 inwoners. Als we gemeenten willen die een breed palet aan kwalitatieve dienstverlening aanbieden aan hun inwoners, dan moeten we gaan voor fusies. Vrijwillig als het kan, verplicht als het moet. We moeten dat debat durven voeren, anders dreigen veel gemeenten in de toekomst achterop te hinken”, aldus de sp.a’er.

De huidige Vlaamse regering stimuleerde vrijwillige fusies met een schuldkwijtscheldig van 500 euro per inwoners. “Maar de mayonaise pakt niet. Het aantal vrijwillige toenaderingspogingen is op één hand te tellen. De tijd is rijp om het debat te openen over verplichte fusies op basis van duidelijke criteria, weg van het emotionele discours”.

Begin dit jaar pleitten de N-VA-burgemeester Bert Maertens (Izegem) en Nadia Sminate (Londerzeel) ook al voor een stap richting verplichte fusies. CD&V reageerde toen afwijzend.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER