Bij de vale gieren in Planckendael is een kuiken geboren.© ZOO Planckendael/Olivier Vercauteren

Kuiken bij koppel vale gieren in Planckendael, ouders brengen het groot met opgebraakt voedsel

Mechelen -

In Zoo Planckendael is voor de tweede keer ooit een vale gier geboren. Het kuiken piepte na 55 dagen uit het ei en wordt door vader en moeder grootgebracht met opgebraakt voedsel.

Het koppel vale gieren woont in de datingvolière van Planckendael. Sinds 19 februari hielden de twee het ei afwisselend warm en na 55 dagen brak het ei en kwam het kleintje ter wereld. De ouders blijven met twee voor het kuiken zorgen, ze voederen junior met hun eigen opgebraakt voedsel.

© ZOO Planckendael/Olivier Vercauteren

Vale gieren staan bovenaan in de voedselhiërarchie van de roofvogels. Het zijn erg agressieve en assertieve eters, zij scheuren karkassen open en bevechten elkaar luidruchtig om het vlees. Zo fel ze hun eten opeisen, zo fel verdedigen ze ook hun kuiken. Geen vogel noch verzorger mag te dicht in de buurt komen en dat zal je nu vooral heel luid horen.

“Ik heb zo mijn eigen manier om de vogels op hun gemak te stellen als ik het nest snel controleer. Ik praat tegen hen met een heel rustige stem en dat helpt. We hebben een verstandhouding”, gniffelt Olivier. De vogel ringen gebeurt rond dag 35. Tegelijkertijd plukken de verzorgers een donsveer om via DNA het geslacht te bepalen.

In Planckendael is dit het tweede kuiken bij de vale gieren. In 2022 werd er al een vrouwtje geboren dat intussen naar Duitsland is verhuisd. Hoewel de vale gier in de natuur uitgestorven was, werd hij opnieuw geïntroduceerd en neemt hij toe in aantallen. (bl)

Vale gier.© ZOO Planckendael/Jonas Verhulst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Planckendael