© BFM

Drie luide knallen in Antwerpse haven: oude olieopslagplaats afgebroken met gecontroleerde ontploffingen

Deze voormiddag was er rond 10 uur driemaal een luide knal te horen in de Antwerpse haven. De knallen waren afkomstig van de voormalige Gunvor-site in de Antwerpse haven. Die site wordt nu door gecontroleerde ontploffingen afgebroken. Ook op 30 maart plande Vopak Energy Park al zo’n ontploffingen in de haven.

vea, bfm

Het Nederlandse Vopak neemt de concessie van het Zwitserse Gunvor in het Antwerpse havengebied over. Het tankopslagbedrijf wil de olieopslagplaats, waarvan de sluiting vorige zomer werd aangekondigd, saneren en herontwikkelen tot een platform voor onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten. Vopak wil de concessie ‘herconfigureren’ in functie van hernieuwbare energie, klinkt het in de aankondiging van het Havenbedrijf.

Gunvor kondigde in augustus van vorig jaar de sluiting aan van zijn site in Lillo. Bij ‘Gunvor Petroleum Antwerpen’ werd olie opgeslagen in vaten in afwachting van transport. Omdat de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde energietransitie de levensvatbaarheid van de site in gevaar brengt, trok het Zwitserse bedrijf de stekker uit de site.

De terreinen van het bedrijf liggen op rechteroever, ter hoogte van de Opstalvallei in het zuiden van Berendrecht. De ontploffingen vormen geen gevaar voor de omgeving, omliggende bedrijven en omwonenden. Er is er nog één moment gepland om de constructie volledig af te breken. Wanneer dat juist plaatsvindt, wordt later gecommuniceerd.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge