Crypto

Cryptobaas Changpeng Zhao veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf

CZ, ooit de machtigste speler in de crypto-industrie.© AP

Changpeng Zhao, de voormalige ceo van Binance, werd dinsdag veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Met een falend beleid gaf hij terroristen en cybercriminelen vrijspel op ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, luidde het vonnis.

yda, rtrs

De straf werd opgelegd door de Amerikaanse districtsrechter Richard Jones in Seattle, die het verzoek van de aanklagers verwierp om de 47-jarige Zhao een gevangenisstraf van drie jaar op te leggen. Zhao (47), ook bekend als “CZ”, was ooit zowat de machtigste speler in de crypto-industrie. Nu is hij de tweede die tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld onder de grote cryptobazen.

Geflankeerd door een half dozijn advocaten werd hij veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf. En daarmee is een hoofdstuk afgesloten in een lang aanslepende zaak. Zhao had al een boete van 50 miljoen dollar betaald, en trad af als ceo van Binance als onderdeel van een compromis met de overheid in november.

Binance pleitte daarnaast schuldig aan overtredingen van de witwaswetgeving in Amerika, en ging akkoord met een boete van 4,3 miljard euro en het aanstellen van een onafhankelijke monitor om toezicht te houden op het bedrijf.