© Photo News

Opmerkelijke campagne: pintje bestellen, water er gratis bij

De stad Sint-Niklaas lanceert samen met de cafés op het Sint-Nicolaasplein een opmerkelijke campagne. Nog tot en met 1 juli krijgen studenten bij elke alcoholische aankoop gratis een beker water aangeboden.

mgb

Veel drinken is de boodschap, toch als het over water gaat. Nu de examens bijna afgelopen zijn en de galabals eraan komen, durven minder ervaren drinkers de nakende vakantie al eens excessief te vieren met alcohol. Dat resulteerde in het verleden al in ziekenwagens die bewusteloos geraakte studenten moesten ophalen in cafés of feestzalen.

“Dat soort taferelen willen we dit jaar preventief proberen aanpakken”, vertellen schepen van Welzijn Sofie Heyrman (Groen), horecacoach Koen Dewanckel, preventiemedewerker Emanuel Durinck en Dirk Van de Merckt van De Foyer.

Drempel verlagen

“We merkten in het verleden vaak alcoholproblemen op galabals, aangezien jongeren de effecten van alcohol nog niet goed kennen of kunnen inschatten. Bovendien hebben ze slechts een beperkt budget, dat ze niet graag spenderen aan water of andere alcoholvrije dranken. We willen daarom de drempel verlagen en tijdelijk gratis water aanbieden bij elke alcoholische consumptie. Onderzoek van Drugpunt heeft immers aangetoond dat regelmatig water drinken de effecten van alcohol vermindert.”

De maatregel gaat nu vrijdag in bij cafés op het Sint-Nicolaasplein, café Hemelrijck op de Grote Markt en De Foyer. “Deelnemende zaken zullen een affiche uithangen, en het personeel zal buttons dragen. Daarop staat de boodschap ‘Hier gratis water!’.

Behalve deze campagne willen we in de toekomst ook het aanbod aan non-alcoholische dranken verder uitbouwen. Door initiatieven als Tournée Minérale is dat de afgelopen jaren al verbeterd, maar het kan nog altijd beter.”