Pierre-Antoine Gillet draait in de competitiematch van half februari weg van de Luikse spelverdeler Angel Rodriguez.© Rudy Declerck

Basketbal BNXT League - halve finales play-offs: Filou Oostende - RSW Luik

Pierre-Antoine Gillet wil met Filou Oostende naar finale play-offs maar onderschat Luik niet, ook niet na 24 zeges op een rij: “We moeten nederig blijven”

Oostende -

Volgens de formule ‘best of five’ strijden Filou Oostende en RSW Luik vanaf woensdagavond voor een plek in de finale van de play-offs. ‘Speler van het Jaar’ Pierre-Antoine Gillet is op zijn hoede, ondanks de 24 opeenvolgende zeges.

Peter Rossel

Oostende begint er woensdagavond in eigen huis aan. Vrijdag wacht de trip naar Luik, zondag de tweede thuismatch. De eventuele vierde wedstrijd in Luik is voor woensdag 22 mei, de eventuele vijfde partij aan zee voor vrijdag 24 mei. Het verbaast Pierre-Antoine Gillet trouwens niet echt dat Luik de tegenstander in de halve finales wordt.

“Charleroi had het moeilijk zonder zijn eerste spelverdeler”, aldus de ‘Speler van het Jaar’. “Luik beschikt dan weer over een heel goede spelverdeler. Rodriguez is op zoveel domeinen een knappe speler: in defensie, in het strooien met assists én in het scoren. Luik is ook gekend om zijn snelle en veelvuldige vervangingen. Toch spelen velen meestal een dertigtal minuten per match. Luik is niet alleen een atletische ploeg, maar ook veel fysieker dan wij. Ze zoeken het contact op. Of wij daar minder van houden? Het zijn play-offs, hé. Mijn goede vriend Olivier Troisfontaines speelt straks ook tegen ons. Vorig seizoen won hij met ons nog de landstitel. Olivier houdt hij van grapjes en zo plaagt hij me nu al enige tijd dat hij zo graag een nieuwe titel wil behalen. Daarvoor moet hij natuurlijk in Oostende komen winnen, maar dat wil hij wel heel graag. Tegelijk beseft hij dat het geen gemakkelijke opdracht wordt.”

“Olivier Troisfontaines plaagt hij me nu al enige tijd dat hij graag een nieuwe landstitel wil behalen”

Pierre-Antoine Gillet

over zijn ex-ploegmaat

Gillet was in de tweede kwartfinale op Leuven goed voor een opmerkelijke double-double: 12 punten en 12 rebounds. “Ik probeer me maximaal voor de ploeg in te spannen, ook op domeinen die minder aandacht krijgen zoals de reboundduels. Het is belangrijk zoveel mogelijk ballen van de tegenstander af te snoepen. We moeten hun tweede en derde kansen bij aanvallen beperken. Luik is trouwens enorm gevaarlijk in de rebounds.”

Oostende begint aan de opdracht tegen Luik met 24 overwinningen op een rij. “Dat is een fantastische reeks, maar toch willen we daar nu niet te veel aan denken”, stelt Gillet. “We concentreren ons op de play-offs. Dit is geen andere competitie, maar het is toch iets anders. Vanaf nu worden het allemaal moeilijke wedstrijden. Nu moeten we nederig blijven. We mogen onze tegenstander niet onderschatten. We hoeven niet te denken dat we zomaar alles zullen winnen. Laten we de voetjes maar op de grond houden.”

Al drie individuele onderscheidingen

Met Gillet als ‘Speler van het Jaar’, Jefferson als ‘MVP van het Jaar’ en Gjergja als ‘Coach van het Jaar’ heeft Filou Oostende al drie individuele onderscheidingen beet. “Dat kan ons een boost geven, maar die verkiezing heeft ook een andere zijde. Luik had met Tumba, Troisfontaines en Rodriguez drie genomineerden, maar won geen enkele trofee. Zij zullen extra gemotiveerd zijn om zich te tonen. Dat mes kan dus aan twee zijden snijden.”

‘Speler van het Jaar’ is voor de achttiende keer een Oostendenaar

Met de bekroning van Pierre-Antoine Gillet tot ‘Speler van het Jaar’ heeft BC Oostende voor de achttiende keer de winnaar van deze trofee in zijn kern. Voor de derde keer (2015, 2023 en 2024) is Gillet de winnaar van dit referendum. Negen Oostendenaars verzamelden die achttien onderscheidingen. Gillets voorgangers zijn Rik Samaey (1981 tot en met 1985), Jean-Marc Jaumin (1995, 1997 en 2006), Tomas Van Den Spiegel (2001), Christophe Beghin (2002), Sam Van Rossom (2007 en 2008), Quentin Serron (2016), Jean Salumu (2018) en Loïc Schwartz (2021).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer