© BELGA

Politie arresteert 132 manifestanten van Extinction Rebellion na blokkade van Brusselse Belliardstraat

Enkele honderden activisten van milieuactiegroep Extinction Rebellion hebben zaterdagnamiddag de Belliardstraat in Brussel geblokkeerd. De politie maakte kort voor 16 uur een einde aan de manifestatie, 132 activisten die weigerden om de straat vrij te maken, werden opgepakt. Volgens Extinction Rebellion ging dat optreden gepaard met “buitensporig politiegeweld”.

gjs, jvh
Bron: BELGA

De betogers van Extinction Rebellion eisten een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en de implementatie van een nationaal noodplan voor de overgang naar een bloeiende, fossielvrije economie die de meest kwetsbaren en het ecosysteem beschermt, zeggen ze.

“Nationale en Europese overheden geven elk jaar in totaal minstens 405 miljard euro uit aan subsidies voor grote fossielebrandstofbedrijven”, zegt woordvoerder Bertina Maes. “Dat is tien keer meer dan er wordt uitgegeven aan klimaatbeleid. De Belgische overheid alleen al gaf in 2020 tussen 12,9 en 20 miljard euro uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen. De directe subsidies bedroegen 2,4 procent van het Belgische bbp.”

“Een recent wetenschappelijk artikel voorspelt een miljard doden als gevolg van de klimaatcrisis als er niets wordt gedaan om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de 2 graden Celsius overschrijdt”, gaat de woordvoerder voort. “In deze tijd waarin de mens de grootste oorzaak is van milieuvernietiging, waarbij de bewoonbaarheid van de aarde bedreigd wordt, komt de halsstarrigheid van de Europese instellingen en nationale regeringen bij het subsidiëren van fossiele brandstoffen neer op een misdaad tegen de menselijkheid.”

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Vicieuze cirkel

In de aanloop naar de verkiezingen waarschuwen de activisten, die zich verenigd hebben onder de vlag van Stop EU Fossiele Subsidies, voor de vicieuze cirkel van de klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en de opkomst van extremisme.

“De versnelde verslechtering van de klimaatcrisis en het menselijk welzijn zullen de politieke ontgoocheling waar extreem rechts op voedt steeds verergeren”, zegt woordvoerder Xavier De Wannemaeker. “Op zijn beurt zal het extreemrechtse antimilieubeleid de klimaatcrisis verergeren. Zo versnellen we voortdurend onze race naar ecologische ineenstorting en brute dictatuur.”

Extinction Rebellion wijst erop dat de klimaatcrisis slechts het topje van de ijsberg is van de ecologische ineenstorting, en refereert daarbij naar het werk van het Stockholm Resilience Centre, geleid door milieuwetenschapper Johan Rockstrom. “Het SRC waarschuwt dat radicale actie dringend nodig is omdat de mensheid al zes van de negen planetaire grenzen heeft overschreden. Vier daarvan, zoals het verlies aan biodiversiteit en de stikstofcrisis, vormen nu een grotere bedreiging voor onze overleving dan klimaatverandering.”

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Politie grijpt in

Rond 15.30 uur kregen de manifestanten de boodschap dat ze hun actie moesten beëindigen, of ze dreigden gearresteerd te worden. Een groot deel van de betogers verliet daarop de Belliardstraat en trok naar het Jean Reyplein, waar een andere actie van Extinction Rebellion werd gehouden.

Uiteindelijk werden 132 manifestanten opgepakt. “De manifestanten kregen de toelating om ter plaatse te blijven tot 15.30 uur”, aldus een politiewoordvoerder. Er werd hen gevraagd om hun actie verder te zetten het Jean Rey-plein. Een aantal deelnemers vertrok vrijwillig, maar anderen hadden zich vastgemaakt en moesten worden losgemaakt voordat ze konden worden aangehouden. In totaal zijn 132 personen gearresteerd tijdens de actie voor identificatie. Voor elk van hen zal een proces-verbaal worden opgesteld.”

“Buitensporig geweld”

Volgens Extinction Rebellion ging het ingrijpen van de politie gepaard met “buitenproportioneel politiegeweld” en “een ongekende reactie van de politie”. “Mensen ter plaatse getuigden dat politie met oproeruitrusting demonstranten en externe sprekers tegen de grond duwde en hen met stokken sloeg. Daarna duwden politieagenten vreedzame demonstranten weg in de richting van de Belliardstraat. Dit gedrag van de politie tegenover geweldloze demonstranten die hun vrijheid van vergadering uitoefenen is illegaal en autoritair”, klinkt het.

“Het gebruik van waterkanonnen tegen vreedzame demonstranten is ernstig verontrustend, en Extinction Rebellion dringt er bij de politie op aan om terughoudendheid te betrachten, en het recht op vreedzaam en niet-gewelddadig protest toe te staan. Extinction Rebellion eist dat de politie het recht op vreedzaam protest respecteert”, aldus de organisatie.

Persagentschap Belga meldt echter dat de arrestaties zonder incidenten verliepen. “Belga, dat de actie van begin tot einde volgde, kon vaststellen dat het waterkanon weliswaar aanwezig was, maar op geen enkel moment werd ingezet”, klinkt het.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer