Direct naar artikelinhoud
Unicef

Miljoenen kinderen lijden onder conflict Zuid-Sudan

Een moeder met haar twee kinderen in een vluchtelingenkamp. Ze verloor drie kinderen aan een militie in Zuid-Sudan.Beeld AFP

Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Sudan lijdt onder het conflict in hun land, dat vandaag al aan zijn vijfde jaargang begint. Ze zijn slachtoffer van ondervoeding, ziektes, geweld, kunnen niet naar school en worden gedwongen gerekruteerd. 

De cijfers in het rapport Childhood under Attack van Unicef vertellen een grimmig verhaal over de situatie: bijna 3 miljoen kinderen hebben ernstige voedselonzekerheid, 2,4 miljoen kinderen moesten hun eigen huis ontvluchten en 2 miljoen kinderen gaan niet naar school. Jaren van onzekerheid en onrust hebben een ‘duizelingwekkende impact op kinderen’, stelt het rapport.

Een directe impact is er ook. Meer dan 19.000 kinderen zijn gerekruteerd als kindsoldaat en al meer dan 2.300 kinderen zijn gedood of verwond sinds het conflict in december 2013 begon. Er werden honderden incidenten van verkrachtingen en seksueel geweld tegen kinderen gemeld.

Meer dan 19.000 kinderen zijn gerekruteerd als kindsoldaat en al meer dan 2.300 kinderen zijn gedood of verwond

Unicef, dat in Zuid-Sudan kinderen de nodige ondersteuning probeert aan te bieden, trekt aan de alarmbel. "Geen enkel kind zou deze verschrikkingen en ontberingen ooit mogen meemaken", zei Leila Pakkala, regiodirecteur van Unicef. "En toch maken kinderen in Zuid-Sudan ze dagelijks mee." De organisatie maakt gewag van een fondsentekort van 120 miljoen euro.