Detailhandel zet meer om

Foto: ANP

De detailhandel heeft in oktober 1,6 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verkopen (het volume) waren 0,7 procent hoger. In de foodsector groeide de omzet met 4 procent, terwijl de omzet in de non-foodsector met 2,3 procent kromp.

Het is voor het eerst sinds december 2016 dat zowel de omzet als het volume in de non-foodsector krimpt. De winkels in schoenen en lederwaren en kledingzaken kampten met een flinke omzetdaling, terwijl ze in september van alle winkels nog de grootste omzetstijging behaalden.

Dit hangt volgens het statistiekbureau vooral samen met het weer. Vorig jaar was september warm en droog, dit jaar was september koel en nat. Volgens een aantal winkeliers in de kleding- en schoenenbranche hebben consumenten in 2017 aankopen van kleding en schoenen in september gedaan, terwijl ze een jaar eerder deze aankopen door het goede weer deels voor zich uit hadden geschoven naar oktober.

Ook de omzet van winkels in consumentenelektronica en de winkels in recreatie-artikelen lag lager dan een jaar eerder, aldus het CBS. Daarentegen groeide de omzet van de winkels in meubels en huishoudartikelen, de drogisterijen en parfumerieën en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren.

De online omzet lag in oktober bijna 15 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels, die als hoofdactiviteit verkoop via internet hebben, zetten ruim 17 procent meer om.