© stad antwerpen

De kans dat u deze brandweerman niet gezien hebt deze week is klein

Van de explosie op de Paardenmarkt tot de stevige storm, het was een woelige week voor het Antwerpse brandweerkorps. De brandweerman in de branding die de pers koelbloedig te woord staat is Olenaar Kristof Geens (34).

stefan laenen

Kristof Geens was afgelopen week niet van het scherm te branden. Als één van de officiële woordvoerders van Brandweer Zone Antwerpen stond de Olenaar zowel op de Paardenmarkt als tijdens de stormachtige donderdag in de journalistieke vuurlinie. “Ik verzorg mee de communicatie van het Antwerpse korps, onder meer via website en sociale media. Tijdens incidenten sta ik de pers te woord”, vat Geens samen.

Maandagavond was hij snel ter plaatse op de Paardenmarkt. “Als brandweerman ben ik wel wat gewend, maar bij dit drama beet ik soms op mijn lip. De materiële en vooral de menselijke ravage zijn enorm. Bij zo’n ramp volg ik elk crisisoverleg, en beantwoord ik zo eerlijk mogelijk de persvragen. Gelukkig zijn de meeste journalisten erg professioneel, met respect voor het werk van de hulpverleners en de privacy van slachtoffers. Voor alle anderen spannen we een lintje. Ik bleef maandag de hele nacht ter plekke, en hielp bij de opvang van betrokkenen en nabestaanden.”

Presentator van de sintshow

Allicht is dat je heilig vuur, want in je vrije tijd ben je... “…brandweerman. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Ik blus al acht jaar als vrijwilliger bij het geweldige korps van Herentals. Van opleiding ben ik leerkracht, en gaf ik acht schooljaren met veel plezier les in het buitengewoon onderwijs in Oud-Turnhout. Op school deed ik dolgraag poppenkast en was ik de presentator van de sintshow, de overstap naar woordvoerder was niet zo groot (lacht). Ik leg het graag uit, maar ik stond er niet bij stil dat ik op televisie zou verschijnen”

6.000 oproepen in voormiddag

In de nasleep van het stormweer stonden de overbezette noodlijnen in het oog van de storm. “De kritiek op haperende lijnen is onterecht. In Antwerpen kregen we zeshonderd oproepen binnen op een voormiddag, in gans de provincie meer dan zesduizend. Zo’n groot aantal kan je onmogelijk simultaan beantwoorden, dus kiezen we de juiste prioriteiten. Incidenten waar gevaar loert, krijgen absolute voorrang. Een boom die op een school dreigt te vallen gaat voor op weggewaaide dakpannen. Gelukkig heeft bijna iedereen daar begrip voor, dat bewijzen de honderden positieve steunreacties die we ontvingen. Alle reacties spelen we door naar onze brandweermannen -en vrouwen. Van de week bracht een vrouw een bos bloemen naar de kazerne, uit appreciatie. Ik verzeker u, dan wordt zelfs een stoere brandweerman heel week.”

Wat brengt het weekend? “Uitblazen! Maar ik blijf alert, want ik ben van wacht. Er is ook een vergadering met Gladiolen, het geweldige festival waarvan ik mee de programmatie en de communicatie verzorgd. Tijdens het pinksterweekend neemt mijn fantastische collega Jasmien O – met wie ik een fijne tandem vorm – het van mij over in Antwerpen, want dan staat Olen in brand (lacht).”