Federale regering wil Europees voorstel asielcentra ‘analyseren’

© BELGA

Het Europees initiatief rond asielcentra in Noord-Afrika, moet worden geanalyseerd. Dat zegt premier Charles Michel woensdag. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever zich genuanceerd blij getoond, terwijl oppositiepartij SP.A niet enthousiast was.

rdc

‘Ik ben blij dat de geesten gerijpt zijn’, reageerde De Wever woensdag in De ochtend op Radio 1 op het nieuws dat EU-leiders onderhandelen met landen uit Noord-Afrika over de uitbouw van centra, om daar economische migranten te scheiden van vluchtelingen. ‘Ik zei dit drie jaar geleden al’, klinkt het en De Wever vindt het dan ook ‘jammer dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de geesten zijn gerijpt, maar ik ben blij’.

In 2015 pleitte de Antwerpse burgemeester in het openingscollege Politicologie aan de Universiteit Gent inderdaad al voor het dichtgooien van de buitengrenzen van Schengen. ‘Vervolgens moeten er hotspots worden opgericht en moet België een pushbackbeleid opzetten’, klonk het toen.

‘Wat zijn die regionale platforms anders dan pushbacks die niet zo genoemd mogen worden?’ vroeg De Wever zich woensdag al af in De Standaard. ‘Het is jammer dat [Angela] Merkel Europa eerst een andere richting heeft uitgestuurd’, vult hij aan bij De ochtend. ‘Nu moet dat gecorrigeerd worden.’

Menswaardig bestaan

In hetzelfde radioprogramma liet SP.A-voorzitter John Crombez zich minder optimistisch uit over het initiatief. Hij gelooft namelijk niet dat alle Europese lidstaten het voorstel van Tusk zullen aanvaarden. En zelfs al zouden ze dat wel doen, ‘is dat niet voldoende’.

Crombez pleit eerder voor verhoogde Europese investeringen in de gebieden waar de vluchtelingen vandaan komen. ‘Als we ervoor zorgen dat ze daar een menswaardig bestaan hebben, hebben die mensen niet de neiging om naar Europa te vluchten.’

Analyse

Namens de federale regering zei premier Michel dat het voorstel geanalyseerd moet worden. België pleit voor een Europese aanpak die de verschillen tussen de EU-lidstaten op het vlak van migratiebeleid moet overbruggen, schrijft Michel. De versterking van de Europese buitengrenzen, de hervorming van de Dublin-verordening (die bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag) en het afsluiten van akkoorden met derde landen zijn de drie ‘essentiële’ luiken van deze aanpak.

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdedigt op zijn beurt al langer het voorstel om migranten die op de Middellandse Zee onderschept worden naar centra in bijvoorbeeld Tunesië terug te sturen, zodat daar kan worden beoordeeld wie in Europa recht heeft op internationale bescherming.

CD&V is voor hotspots in Afrika

Wouter Beke © BELGA

In aanloop naar de Europese migratietop volgende week zet CD&V haar eigen ideeën op punt. Asielprocedures aan de buitengrenzen van de EU zijn een goed idee, maar ‘mensen terugsturen naar een onveilige plek’ niet.

Het standpunt van CD&V stoelt op zes principes: betere beveiliging van de buitengrenzen, een investeringsplan voor Afrika, de hervorming van de Dublin-asielregels, de uitbreiding van de Turkijedeal naar andere derde landen, asielprocedures aan de buitengrenzen - eventueel in kwaliteitsvolle hotspots in Afrika - en solidariteit tussen de lidstaten bij de opvang van vluchtelingen.

Tegelijk herhaalt de partij van voorzitter Wouter Beke dat terugsturen naar een onveilig land geen optie is. ‘Respect voor het internationaal recht is essentieel.’ Beke had zich eerder ook al gekant tegen het voorstel van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om iedereen die illegaal Europa binnenkomt, terug te sturen zonder asielprocedure. Dat Australische model is volgens Beke niet mogelijk in Europa.

De lijn van Michel

CD&V zet zich niet op de lijn van Francken, wel op die van premier Charles Michel (MR). Die bepleit op Europees niveau een compromis over de plichten van aankomstlanden als Italië en Griekenland, en de spreiding van asielzoekers over de rest van Europa. Uit contacten tussen Michel met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron bleek ook dat er op Europees niveau de overtuiging groeit dat er iets moet gedaan worden buiten Europa, als het logistiek en juridisch haalbaar is.

Zes weken voor asielaanvraag

Omdat de uitwerking van een Europees antwoord op migratie niet voor morgen is, maken de christendemocraten duidelijk wat ze verwachten van Francken. ‘We moeten asielaanvragen op zes weken afhandelen, werk maken van een effectiever terugkeerbeleid en sterker inzetten op de integratie van vluchtelingen die hier mogen blijven.’