Tonny Van Montfoort.© rr

Stem van drugsverslaafden Tonny Van Montfoort op 58-jarige leeftijd overleden

Antwerpen -

Tonny Van Montfoort is aan de gevolgen van een ziekte op 58-jarige leeftijd overleden. Als ex-drugsverslaafde wierp hij zich op als de belangenverdediger van drugsverslaafden en daklozen. Van Montfoort zat achter initiatieven als de Spuitenruil en de jaarlijkse herdenking van overleden daklozen.

Sacha Van Wiele

Van Montfoort kwam op jonge leeftijd in contact met drugs. Hij kreeg zijn verslaving onder controle na contact met de Free Clinic. Van Montfoort richtte de Belangenvereniging voor Antwerpse Druggebruikers (BAD) op. Hij werkte een tijd bij de stad Antwerpen en ging aan de slag bij Free Clinic.

“Het is namelijk zo dat er vroeger, en ik spreek over de jaren tachtig, nooit met gebruikers werd gepraat, er was geen vangnet, geen hulpverlening”, zei Van Montfoort in een interview in Solidair in 2017. “Het was of de straat of de gevangenis. En die beslissing werd in jouw plaats gemaakt, je eigen mening of verhaal had geen belang. Ik heb dat aan den lijve ondervonden. Daarom heb ik met een paar collega’s en andere ervaringsdeskundigen een soort vakbond voor gebruikers opgestart om hen een stem te geven.” Daarbij trok Van Montfoort dan de straat op in gezelschap van de ex-politiehond Snap.

Waardige begrafenis

Van Montfoort lag aan de basis de Spuitenruil en de Spuitenpatrouille. Met ’t Vlot-straatpastoraat zorgde hij er voor dat overleden daklozen een waardige begrafenis kregen. Jaarlijks is er Remember Us, waarbij de namen worden voorgelezen van de daklozen die zijn overleden. Daarbij was hij een pleitbezorger voor de inrichting van gebruikersruimtes voor drugsverslaafden.

Tino Ruyters, directeur van de Free Clinic, omschrijft Van Montfoort als een warme persoon die vanuit zijn eigen ervaring heel veel mensen met verslavingsproblemen heeft geholpen. “Hij slaagde er ook in om zijn kennis en inzichten over te brengen bij de professionals en het beleid”, zegt Ruyters.

In een documentaire over Europese belangenorganisaties van drugsverslaafden in 2020 getuigde Van Montfoort over het zware leven van drugsverslaafden. “Ik verloor bijna alle mensen die ik lief had aan drugs”, zei hij.

In diezelfde documentaire had hij toch een sprankeltje van hoop over de situatie van de drugsverslaafden in de samenleving. Zo zag hij in verschillende landen belangenorganisaties ontstaan. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zetten stappen voorwaarts”, zei Van Montfoort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners