© Erik Vandewalle

Poesjenellen volgen de verkiezingen

’t Kruitmagazijn start dit weekend met het politieke poppentheater in Antwerpen. De poesjenellen van Lillo, het vroegere poppentheater Van Campen, krijgen de gezichten van de Antwerpse politieke hoofdrolspelers. Dagelijks gaat een aflevering online.

Erik vandewalle

Kris Dockx en Liesbeth Debra zijn er klaar voor. De poesjenellen van Lillo staan in de startblokken om in de huid te kruipen van Bart De Wever, Kris Peeters, Wouter Van Besien, Philippe De Backer, Peter Mertens, Jinnih Beels en Filip Dewinter.

De eerste afleveringen zijn intussen opgenomen. Het begint met de voorstelling van de oude poesjenellen op een oud Antwerps pleintje. In aflevering twee worden Langer Wapper en de draak van Zurenborg geïntroduceerd. Dan hernemen de poesjenellen van Lillo de eerste aflevering, maar vanaf dan kruipen de poppen in de huid van de politici. In de vierde aflevering krijgt de kijker te zien dat Lange Wapper en de draak verslagen zijn, maar dat de gevaarlijke blauwe draak Verafstotis Antwerpen belaagt.

“De nieuwe afleveringen duren allemaal minder dan één minuut. Dat is net lang genoeg om de aandacht van de kijkers vast te houden. We volgen alles op de voet en wanneer het relevant is gooien we een kort filmpje op YouTube. Dagelijks kan ik niet garanderen, het moet kwalitatief haalbaar zijn en rond een passend thema draaien. We streven geen antipolitiek na, maar we geven wel mee dat het intensief opvolgen van deze verkiezingen bij momenten gevoelens van walging en plaatsvervangende schaamte oproepen. Vooral hoe de kiezers voor een stelletje idioten worden gehouden, is soms stuitend. Om dat allemaal te sturen, zijn marionetten een ideaal instrument. Na de verkiezingen gaan de marionetten gewoon door”, aldus nog Kris Dockx.

Vanaf maandag gaan de poppen dieper in op de politiek. Wie zich gratis abonneert, wordt automatisch verwittigd wanneer er nieuwe filmpjes zijn. De link vindt u op www.kruitmagazijn.be onder de knop ‘YouTube’.