© BELGA

Plus ArtikelStandard 1 - STVV 1

Kanaries spelen gelijk maar verliezen terrein op achtste plaats

Standard en STVV deelden net als in de heenwedstrijd in de play-offs de punten. Ogawa scoorde vroeg in de wedstrijd, Panzo maakte na de rust gelijk bij een hoekschop. STVV blijft negende, nu wel op vijf punten van KV Mechelen.

Gunter Schoofs

Geen Bodart - licht geblesseerd - in doel bij de Rouches, ook geen Balikwisha in de basis. Bij STVV vier wijzigingen in vergelijking met de match tegen AA Gent: Bertaccini mocht starten. Samen met Barnes kreeg hij de voorkeur op aanvallende wingers Koïta en Steuckers. Een test met het oog op volgend seizoen. Kapitein Godeau begon op de bank, ten voordele van Van Helden, die terugkeerde in de elf na een hersenschudding. Smets werd daardoor aanvoerder bij de Kanaries. Ogawa verdrong op de linkerkant Bocat naar de bank.

Van Helden begon met een te korte terugspeelbal richting Suzuki na amper veertig seconden, de Japanse doelman was een fractie eerder bij de bal dan Yeboah, die het leer hard tegen zich aan kreeg getrapt. Yeboah even geveld, de bal ging – gelukkig voor STVV – naast. Sclessin meteen wakker.

Vlak voor het kwartier was het al raak voor STVV. Delorge zette Bertaccini knap op weg door het centrum. De actie van de Luikenaar was subliem. Eerst maakte hij zichzelf vrij met een hakje achter het steunbeen, om vervolgens Ogawa alleen voor doel te zetten. De Japanner scoorde in twee keer: 0-1.

© BELGA

Standard antwoordde niet meteen, al blesseerde Suzuki zich wel toen ook Janssens te kort terugspeelde naar de doelman. Suzuki leek even aanstalten te maken op een wissel, maar speelde dan toch verder. Ballen tussen de palen kwamen er niet van de thuisploeg, wel moest Suzuki zich onderscheiden op enkele crosses gaandeweg de eerste helft. Nog steeds met pijnlijke grimassen na de fase met Yeboah. Coppens warmde zich op. Nodeloos, zou achteraf blijken.

Leko met statement

Pas zeven minuten voor de rust kon Standard nog eens dreigen via beste man Yeboah. Opnieuw na een cross pakte hij uit met een vluchtschot van dichtbij. Knappe volley, wederom niet binnen het kader: de bal zoefde over. Ivan Leko was sowieso niet tevreden, dat maakte hij duidelijk met een wissel nog voor de pauze. Djenepo moest wijken. STVV controleerde in de laatste fase van de eerste helft. Met Vanwesemael, Bertaccini en Ogawa die sterk voor de dag kwamen, Barnes stelde teleur.

Vlak na de kampwissel kwam meteen een levensgrote kans voor de Rouches. Price en Sowah misten na een voorzet vanop links. Een minuut later was een mogelijkheid zowaar nog groter voor Yeboah. Via Van Helden ging het leer dit keer tegen de paal. Van Helden held. Het deksel op de neus kwam er bijna aan de overkant. Epolo loste een trap van Barnes, Bertaccini moest iets te ver uitwijken voor de rebound. Drie kansen in twee minuten.

Standard duwde meteen door en Suzuki hield Yeboah nu met een voetveeg van de gelijkmaker. Het tempo lag een stuk hoger dan voor de rust. Ook Bertaccini kreeg een grote scoringskans na een voorzet van Ogawa. De kopbal was ondermaats, Bertaccini greep zich naar de haren.

Achteraan moest Smets alles uit de kast halen om Standard van de 1-1 te houden, maar de Luikse druk bleef. Ogawa gaf een makkelijke corner weg. Die werd binnen gekopt door Panzo: 1-1.

© BELGA

Steuckers komt in en valt uit

Fink haalde Kaya en Steuckers van de bank, maar bij zijn eerste actie blesseerde Steuckers zich meteen. Hopelijk voor hem zonder zware averij, wat later nog zal moeten blijken. Koïta kwam, kansen op 2-1 kwamen er ook, aan beide kanten. Suzuki speelde met vuur maar ook Ito dreigde twee keer met een schotje.

Janssens ontsnapt aan nieuw penaltyscenario

Om aanspraak te kunnen blijven maken op de achtste plaats - want KV Mechelen won eerder zaterdag - moest Sint-Truiden voor de volle buit blijven gaan. De zege kwam er niet. De film van in de reguliere competitie speelde zich ei zo af opnieuw af voor Wolke Janssens. Diep in blessuretijd maakte Janssens hands na een inswinger. Penalty, oordeelde Boterberg, die naar het scherm geroepen werd. De VAR riep Boterberg terug omdat Kanga zich afzette op Janssens. STVV - en vooral Janssens - slaakte een zucht. Voor Standard was dit al het vijfde opeenvolgende gelijkspel.

© BELGA

STANDARD: Epolo, Noubi, Laifis, Panzo, Sahabo, Price, Kawabe, Sowah, Djenepo, Yeboah, Kanga.

STVV: Suzuki – Janssens, Smets, Van Helden – Vanwesemael, Delorge, Ito, Ogawa – Barnes, Bertaccini, Zahiroleslam.

Vervangingen: 41’ Djenepo door Balikwisha, 67’ Barnes door Steuckers, 67’ Zahiroleslam door Kaya, 70’ Steuckers door Koïta, 77’ Sowah door Canak, 77’ Panzo door Fossey, 84’ Bertaccini door Ananou, 84’ Ito door Dumont.

Doelpunten: 13’ Ogawa 0-1, 63’ Panzo 1-1 .

Gele kaarten: Zahiroleslam (fout), Delorge (fout).

Scheidsrechter: Jan Boterberg.

Toeschouwers: 9.853.