Waarom Sammy Mahdi en Georges-Louis Bouchez nu samen in zee willen: “Dit is vervelend voor de Vlaams-nationalisten”

© Kris Van Exel

CD&V en MR hebben zich net zoals in 2014 aan elkaar vastgeketend en willen na 9 juni samen een regering vormen. De twee willen een tegengewicht vormen voor N-VA en PS en het land weer centrum-rechts gaan besturen. “Dit is vervelend voor de Vlaams-nationalisten”.

Farid El Mabrouk

De tandem die de toenmalige CD&V- en MR-voorzitters Wouter Beke en Charles Michel in 2014 vormden, bleek uiteindelijk de voorbode te zijn van een centrum-rechtse Zweedse regering met N-VA met Michel als premier. Sammy Mahdi en Georges-Louis Bouchez verbinden ook nu weer hun lot aan elkaar. In een interview met onze krant maken ze dat dit weekend ten overvloed duidelijk. Volgens Bouchez willen ze na de verkiezingen zo snel mogelijk een zo centrum-rechts mogelijke federale regering vormen.

Waarom deze zet?

Belangrijkste reden is politiek-strategisch. Door zich aan elkaar vast te binden, kunnen de twee straks een belangrijke pion zijn op het politieke schaakveld. Samen uit, samen thuis. En dat zorgt ervoor dat liberalen en christen-democraten er na de verkiezingen altijd zullen bij zijn. Dat is dan weer voor Bouchez van levensbelang. Hij werkte de voorbije jaren zoveel op de zenuwen dat sommige partijen - vooral de PS - de MR eruit willen gooien. Bouchez moet dus ofwel de grootste worden, ofwel allianties smeden. Dat laatste is de meest veilige optie.

LEES OOK.Sammy Mahdi en Georges-Louis Bouchez willen samen regering vormen: “Als we met de christendemocraten en liberalen aan zet komen, zal N-VA moeten volgen”

Maar uiteraard is het ook de bedoeling om een tegengewicht te vormen voor PS en N-VA. Bart De Wever en co zien Paul Magnette als de snelste weg naar een verregaande staatshervorming, maar Mahdi en Bouchez willen niet weten van die combi. Ze werpen De Wever ook voor de voeten dat hij sociaal-economisch centrum-rechts moet besturen en dus met hen in zee moet gaan. “Ik snap niet waarom Bart De Wever aan ­tafel wil gaan met iemand die zegt dat hij een werkweek van 32 uur wil invoeren. Terwijl hij zich beter gewoon bij ons zou aansluiten,” dixit Bouchez.

(Lees verder onder het kadertje)

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) is dit best vervelend voor N-VA. “Mahdi zegt nu eigenlijk dat CD&V en MR ook meespelen. En dat ze een beleid zoals dat van N-VA gaan voeren als je voor hen stemt. Zij willen een alternatief vormen voor de as N-VA-PS”.

Waarom is dit vervelend voor N-VA?

Inhoudelijk staan de Vlaams-nationalisten uiteraard veel dichter bij CD&V en MR. Maar om communautair zaken te doen, moeten ze wel nog altijd bij de grootste politieke kracht over de taalgrens zijn. Bovendien botert het voor geen millimeter tussen De Wever en Bouchez. De N-VA-voorzitter vindt hem onbetrouwbaar en mijdt hem liever.

N-VA-voorzitter Bart De Wever.© BELGA

Maar ook met Sammy Mahdi klikt het helemaal niet. De CD&V-voorzitter bracht de Vlaamse regering - geleid door N-VA - aan de rand van de afgrond en stelt zich veel assertiever op tegenover de partij waarvan CD&V lange tijd een aanhangwagentje leek te zijn. Dat CD&V in de peilingen weer wat in de lift zit en N-VA net de omgekeerde beweging maakt, verandert de krachtsverhoudingen ook wat. Dat Bart De Wever herhaaldelijk verklaarde de christen-democraten kapot te willen, hielp zeker ook niet.

Door zich aan elkaar vast te binden, kunnen de twee straks een belangrijke pion zijn op het politieke schaakveld. Samen uit, samen thuis. En dat zorgt ervoor dat liberalen en christen-democraten er na de verkiezingen altijd zullen bij zijn.

Niet dat de deur helemaal dicht is, maar communautair zal N-VA met de MR wel moeten inbinden. De weg naar confederalisme zal dan zeker gesloten zijn, als dat al niet sowieso het geval is.

Staat de as MR-CD&V sterk?

Niet helemaal. Een cruciale factor blijft Les Engagés van Maxime Prévot, de zusterpartij en eerste partner van CD&V. Prévot ligt echter in het midden van het bed en is als partij die nu goed scoort een begeerlijke bruid voor recht én links. Hij vist ook in dezelfde kiesvijver van de MR - veel traditionele liberalen die Bouchez niet lusten zouden naar Les Engagés kunnen overlopen - en daarom voor de verkiezingen nooit kleur bekennen. Magnette ziet hem net als ideale partner in crime om de MR te wippen. Welke richting Prévot uitgaat, is dus nog niet duidelijk.

Voorzitter van Les Engagés Maxime Prévot.© BELGA

Mahdi zou overigens op zijn linkerflank ook best wel kiezers kunnen verliezen door zijn keuze voor Bouchez, die de fiscale hervorming kelderde en vaak de kwelduivel was van CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem. Op anderhalve maand voor de verkiezingen is er geen openlijk gerommel te horen, maar dat niet iedereen op de ACV-flank onverdeeld gelukkig is, is zeker. Mahdi verklaarde vorige week ook nog dat hij sociaal-economisch centrum-links wil zijn, terwijl Bouchez nu duidelijk laat blijken dat het niet centrum-rechts genoeg kan zijn. Een moeilijke spreidstand.

Kan er weer een Zweedse coalitie komen?

Die kans is bijzonder klein, omdat die zo goed als zeker geen meerderheid zal hebben na 9 juni. Het is opmerkelijk dat politieke formaties zich al beginnen positioneren en coalities beginnen vormen, maar zoals het er nu naar uitziet - met Vlaams Belang en PVDA die samen wellicht zo’n een derde van de 150 Kamerzetels gaan behalen - zal bijna iedereen mee in bad moeten worden getrokken om nog een federale regering te kunnen vormen. Wanneer los van N-VA de politieke families zich aan elkaar vastklinken, zullen er altijd minstens drie van de vier nodig zijn. Alles strategische spelletjes ten spijt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer