Belgen leveren puike prestaties af op EK Zwemmen

Fanny Lecluyse is zaterdag naar een zevende plaats gezwommen op de 100m schoolslag op het EK kortebaanzwemmen in Kopenhagen. De Moeskroense klokte een tijd van 1:05.45.

De zege in Denemarken was voor de Litouwse Ruta Meilutyte. Ze won in 1:03.79, voor de Finse Jenna Laukkanen (1:04.25) en de Spaanse Jessica Vall Montero (1:04.80).

De 25-jarige Lecluyse had in de reeksen slechts de veertiende tijd op 47 deelneemsters laten optekenen (1:06.31). Ze bezit het Belgisch record op de 100m schoolslag in 1:04.69.

Woensdagavond opende Lecluyse haar EK met een zevende plaats op de 50m schoolslag. Zondag verdedigt ze haar Europese titel op de 200m schoolslag, die ze veroverde in het Israëlische Netanya in 2015.

17-jarige Valentine Dumont zwemt naar zesde plaats en Belgisch record op de 200m vrije slag

© NDM

Valentine Dumont is zesde geworden in de finale van de 200m vrije slag. De Naamse, nauwelijks 17 jaar oud, brak haar eigen Belgisch record in een chrono van 1:55.67. Haar vorig record (1:56.55) vestigde ze op 11 november tijdens de Belgische kampioenschappen in Gent.

De Française Charlotte Bonnet won de race om het goud. Ze haalde het in 1:53.19, voor de Nederlandse Femke Heemskerk (1:53.41) en de Russische Veronika Andrusenko

Pieter Timmers staat in de finale van de 100m vrije slag

Pieter Timmers heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 100m vrije slag. Hij eindigde als tweede in de tweede halve finale met een chrono van 46.84, achter de Italiaan Luca Dotto (46.82).

Timmers tekende voor de tweede tijd in de halve finales. De eerste halve finale werd gewonnen door de Brit Duncan Scott in 46.92.

De Limburger zwom eerder 47.70 in de series, de 11de tijd van de 86 deelnemers. Hij is de enige van de vier deelnemende Belgen aan de 100m vrije slag die de halve finale zwom. Louis Croenen (38ste met 48.41), Jasper Aerents (42ste met 48.59) en Sebastien De Meulemeester (47ste met 48.86) hebben de reeksen niet overleefd. De finale is voorzien voor zondag om 17u23.

In 2015 won Timmers nog zilver op de 100m vrije slag op het EK in klein bad in Netanya (Israël). Hij vestigde daarbij een nieuw Belgisch record (46.61), dat nog steeds op zijn naam staat.

Uitgeschakelde Kimberly Buys wordt terug opgevist door forfait Kromowidjojo

Kimberly Buys zat in zak en as na de halve finale van de 100m vlinderslag toen bleek dat ze met de 9de tijd uitgeschakeld was voor de medaillestrijd. Gelukkig kon coach Ronald Gaastra een kwartier later melden dat de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo forfait geeft voor de finale en zo mag onze landgenote toch nog starten.

Buys werd vierde in haar halve finale in 57.23. De Zweedse Sarah Sjöström (55.56) was de snelste. Buys plaatste zich voor de halve finales met een zesde tijd (57.09). De Oost-Vlaamse bezit het Belgisch record op de 100m vlinderslag in 56.44. Die tijd zwom ze deze zomer in Berlijn.

Kimberly Buys was naar Kopenhagen gekomen voor een medaille op de 100 m vlinderslag en dus was de ontgoocheling bijzonder groot na de virtuele uitschakeling na de halve finale. “Ik weet echt niet wat mij overkomen is. Het doel was te starten met een 26.4 na 50 m en dat lukte perfect. Maar ik kreeg op het einde zo een “patat” dat ik pas na 57.23 aantikte. Ik had gehoopt mee te kunnen doen voor het podium maar nu heb ik zelfs geen finale. Dat is helemaal een domper”. Met de moed in de schoenen verdween ze uit de mixed zone.

Een kwartier later kwam Ronald Gaastra met de verlossende boodschap: “Kimberly zwemt de finale! Kromowidjojo geeft forfait! Kromowidjojo is in de halve finale ook voluit gegaan maar kwam niet verder dan de zesde plaats. Zij viel op het einde ook helemaal stil. En zij zwemt alleen finales als ze kans maakt op het podium. Ik ben blij voor Kimberly maar we zullen hard moeten werken om haar mentaal klaar te krijgen voor de finale.” De finale zondag vindt plaats om 17u28. Eerder dit EK werd Buys vijfde in de finale van de 50m vlinderslag.

Emmanuel Vanluchene plaatst zich voor finale 100m wisselslag

Emmanuel Vanluchene heeft zijn ticket voor de finale van de 100m wisselslag beet. In Kopenhagen zwom de 25-jarige West-Vlaming zaterdag naar de vijfde plaats in de tweede halve finale, met een chrono van 52.78. Hij strandde op 19 honderdsten van zijn Belgisch record (52.59), dat hij in december 2015 vestigde.

Winnaar van de tweede halve finale was de Rus Sergei Fesikov, vijfvoudig Europees kampioen in klein bad. Hij zette met 51.45 de beste tijd neer. Vanluchene, die met 53.42 voor de dertiende tijd tekende in de reeksen, zwom de zevende tijd van alle finalisten. De finale zal zondagmiddag plaatsvinden om 17u34.

Goud en wereldrecord voor Nederlandse gemengde estafette op 4x50m vrije slag

Het Nederlandse gemengde estafetteteam heeft goud veroverd op de 4x50 meter vrije slag. Nyls Korstanje, Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk tikten aan in 1:28.39, een nieuw wereldrecord. Zilver was er voor Rusland en brons voor Italië.

Met Kromowidjojo als derde zwemster was Nederland opgerukt naar de tweede plek. Heemskerk mocht het vervolgens afmaken en deed dat met verve en een nieuwe mondiale toptijd.

Voor ‘Kromo’ is het alweer de vijfde gouden medaille dit EK. Ze veroverde twee keer individueel goud en nu drie keer op de estafette. Heemskerk had eerder op de avond al zilver gepakt op de 200 meter vrije slag en vrijdag eveneens goud op de 4x50 meter vrije slag-estafette van de zwemsters.