Gellof Hartogs heeft zijn speelgoedmuseum verhuisd naar de Salm-Salm Molen.© ram

Molen biedt plaats aan speelgoedmuseum met 1.500 voorwerpen: “Ook verzameling kinderfornuisjes kan ik nu tonen”

Hoogstraten -

De Salm-Salm Molen in Hoogstraten is opnieuw toegankelijk voor het publiek. Gellof Hartogs heeft er zijn speelgoedmuseum in ondergebracht. De collectie bestaat uit meer dan 1.500 stukken speelgoed, waarvan sommige meer dan honderd jaar oud zijn.

Ronny van den Ackerveken

De 67-jarige Gellof Hartogs begon in zijn kinderjaren met het verzamelen van speelgoed. Een deel van de collectie stelde hij sinds 2021 tentoon in Loffie’s speelgoedmuseum in een café in Meersel-Dreef (Hoogstraten). “Ik vernam eerder toevallig dat de Salm-Salm Molen te koop stond”, vertelt Gellof. “Mijn interesse was gewekt. Dat ik het museum er meer plaats kan geven dan op de vorige locatie heeft de doorslag gegeven. Na de nodige verbouwingen was alles klaar om het speelgoed te verhuizen naar de nieuwe locatie. Mijn collectie bestaat uit ongeveer drieduizend stukken speelgoed. Bezoekers kunnen voortaan meer dan 1.500 voorwerpen komen bekijken.”

Gellof Hartogs heeft zijn speelgoedmuseum verhuisd naar de SalmSalm Molen.© ram

“Je kunt het in deze tijd niet meer voorstellen, maar met kleine fornuisjes konden kinderen vroeger echt eten opwarmen”

Gellof Hartogs

Eigenaar speelgoedmuseum

LEES OOK. Loffie’s speelgoedmuseum neemt bezoekers mee terug in de tijd

“Het oudste materiaal dateert van meer dan honderd jaar geleden. Het meest recente speelgoed is gemaakt in de jaren zestig en zeventig. Heel wat spullen heb ik gevonden op rommelmarkten en beurzen. Mijn verzameling met zo’n 25 kinderfornuisjes kon ik in Meersel-Dreef niet tonen. Nu staan ze in een oude bibliotheekkast. Je kunt het in deze tijd niet meer voorstellen, maar met die fornuisjes konden kinderen vroeger echt eten opwarmen”, legt Gellof uit.

De tentoongestelde collectie bestaat uit meer dan 1.500 stukken speelgoed.© ram

Grabbeldoos

In Loffie’s speelgoedmuseum kom je ogen te kort. De collectie bestaat uit onder andere miniatuurauto’s, poppen, kermisattracties en carrouselpaarden. “Ik heb een selectie gemaakt van wat zowel ouderen als kinderen leuk vinden”, zegt Gellof. “Jong en oud voelt zich hier thuis. Harry Van der Pas, een van de vorige bewoners van de molen, is nu 92 jaar en herkende speelgoed waar hij zich als kind mee amuseerde. Voor de allerkleinsten heb ik een Eftelinghoekje ingericht. Naast de trap staat een houten paard dat eigenlijk weinig met het museum te maken heeft, maar het is wel uniek en past in het interieur. Het werd vroeger gebruikt als paspop.”

“Het meeste speelgoed staat in glazen kasten. Tijdens rondleidingen toon ik wel bewegend speelgoed op de biljarttafel. Voor kinderen staat er een grabbeldoos. Waar vroeger een slaapkamer was, is een retrobar ingericht. In de zitruimte is ook speelgoed uitgestald. Ik ben trots op mijn nieuwe museum. Eerst had ik een café met een museum, maar nu is het een museum met een cafeetje geworden.”

In de bibliotheekkast staan 25 kinderfornuisjes.© ram

Restauratie

Met de molen zelf heeft Gellof ook nog plannen. “De molen wordt op eigen initiatief gerestaureerd. Zo kunnen we de wieken weer laten draaien. Bij de aankoop van het gebouw heb ik met Erfgoed een goed gesprek gehad over mijn plannen.”

Loffie’s speelgoedmuseum is open van vrijdag tot zondag tussen 11 en 18 uur. Wegens vakantie blijft het tot 2 mei gesloten.

 www.loffies-speelgoedmuseum.be

Carrouselpaarden en trapauto’s.© ram

De molen wordt gerestaureerd.© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners