CHECK– Pas op voor valse advertenties over niet opgehaalde Amazonpakjes

Op Facebook circuleren de laatste maanden verschillende advertenties voor pakketten van webwinkel Amazon die niet zouden zijn opgehaald, vaak met dure spullen bij. Die zou je voor een paar euro kunnen kopen. Maar in werkelijkheid gaat het om abonnementsfraude. Als je betaalt, zit je vast aan een abonnement dat veel meer geld van je rekening haalt. En een pakket krijg je niet. 

In het kort 

Op Facebook wordt veel reclame gemaakt om niet opgehaalde Amazonpakketten te kopen. Voor een paar euro krijg je onder andere een iPhone, koffieapparaat of een set Tefalpannen. 

Maar? Deze advertenties zijn vals en zijn een vorm van abonnementsfraude. Je betaalt een paar euro en zit vast aan een abonnement waarbij er tweewekelijks geld van je rekening gehaald wordt. 

Volgens advertenties op Facebook zou je voor een spotprijs niet opgehaalde pakketten kunnen kopen van pakjesbedrijf Amazon. Voor een paar euro’s koop je zo dure elektronica of keukengerief. Een van onze lezers kwam de advertenties tegen en stelde zich de vraag of dit wel echt is. 

De advertenties zijn afkomstig van verschillende pagina’s zoals ‘op zoek naar kortingen’, of ‘niet opgehaalde pakketten of goederen’. Wanneer we in de advertentiebibliotheek van Facebook kijken zien we dat er momenteel zo’n 120 advertenties actief zijn of actief waren in België de afgelopen maanden. In totaal zijn de advertenties zo'n 500.000 keer weergegeven.   

Ook in andere talen worden de advertenties verspreid. In ons land circuleren er momenteel zo’n 4.300 advertenties in het Engels. Wereldwijd worden de advertenties ook in het Frans en Italiaans verspreid. 

Abonnementsvalkuil

Wie een pakket wil kopen moet op een link klikken en komt op een website terecht met een Amazonlogo. Je moet een vragenlijst invullen over welk soort producten je wenst te ontvangen en of je ze zelf gaat houden of weggeven als cadeau. Daarna moet je je adresgegevens en kredietkaartgegevens doorgeven. Je betaalt 1 euro voor het pakket en 1 euro om lid te worden van een loyaliteitsclub. Dit is niet duidelijk van in het begin, maar het staat te lezen in de kleine lettertjes op de website. 

Na die periode wordt er om de twee weken 65 euro van je rekening gehaald om het volledige abonnement te betalen. Hoe vaak dat bedrag van je rekening gehaald wordt, is niet duidelijk. Of je het abonnement daarna makkelijk kunt annuleren, is evenmin duidelijk. 

Dit is een vorm van abonnementsfraude, ook wel een "abonnementsvalkuil" genoemd. Oplichters maken je via misleidende advertenties en websites wijs dat je iets kan winnen of goedkoop bestellen. Zonder dat je het goed en wel beseft, word je lid van een bedrijf en geef je de oplichters toestemming om elke paar dagen of weken een som van je rekening te halen.

Valse reacties met profielen van echte mensen

Onder de advertenties op Facebook staan verschillende soorten reacties. Sommige mensen zeggen dat ze een pakket ontvangen hebben en dat ze daar heel blij mee zijn. Anderen zeggen dat het om oplichting gaat. 

Op de site waar je de vragenlijst moet invullen, staan ook verschillende positieve reacties van mensen die zogezegd een pakket zouden gekocht hebben. Maar alle positieve reacties zowel op Facebook als op de site zelf zijn vals.

Als je doorklikt op de profielen van de mensen zijn dat allemaal mensen uit Frankrijk. Ook zie je dat op Facebook onder alle advertenties steeds dezelfde reacties terugkomen. De oplichters maken gebruik van gehackte of valse Facebookprofielen waarmee ze positief reageren op hun eigen producten. 

Mogelijk om echt Amazon pakketten te kopen

In de Verenigde Staten heb je wel de mogelijkheid om niet opgehaalde pakketten te kopen van Amazon. De webwinkel heeft een programma om zulke pakketten aan te kopen. Maar dit kan enkel voor geregistreerde klanten en je krijgt verschillende producten in bulk. Er zijn ook andere websites die deze pakketten aanbieden, maar daar is de kans op fraude groot want je koopt niet rechtstreeks bij Amazon. 

Conclusie

  • Op Facebook circuleren advertenties voor pakketten van Amazon te kopen die niet opgehaald zijn. Voor een paar euro zou je een pakket met de waarde van enkele duizenden euro's kunnen kopen. 
  • Deze advertenties zijn vals en zijn een vorm van abonnementsfraude. Je betaalt eerst een paar euro, maar daarna hang je vast aan een abonnement. 
  • We beschouwen deze advertenties voor niet opgehaalde Amazon-pakketten als 'niet waar', want het gaat om oplichting. 

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Luister hier naar de meest opmerkelijke fatchecks uit onze podcast 'Het uur van de Waarheid'

Meest gelezen