dinsdag 20 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De ingang van het prestigieuze UWC Atlantic College in Wales. Rust en discretie verzekerd voor Elisabeth.  HBvL

Kroonprinses Elisabeth werkt middelbaar af in prestigieuze Britse school

Eén jaar studeren: 33.000 euro en 250 uur vrijwilligerswerk

CardiffKroonprinses Elisabeth (16) trekt naar het Verenigd Koninkrijk om haar middelbaar af te werken. Ze slaagde voor loodzware proeven om het komende schooljaar te starten aan het prestigieuze UWC Atlantic College in Wales. Eén jaar studeren kost er 33.000 euro, maar tegelijkertijd is de school minder elitair dan je op het eerste gezicht zou denken. De helft van de leerlingen heeft een studiebeurs op zak en allemaal moeten ze minstens 250 uur vrijwilligerswerk doen.

Een middeleeuwse kasteel in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, omzoomd met groene tuinen en met een weids uitzicht op de Atlantische Oceaan… Als het de bedoeling was van het Paleis om kroonprinses Elisabeth in alle rust te laten studeren en puberen, ver weg van de Belgische media-aandacht, dan hadden ze geen betere locatie kunnen uitkiezen. Het UWC Atlantic College ligt op een dik halfuur rijden van Cardiff, de hoofdstad van Wales, en is van de buitenwereld afgesneden.

Elisabeth zit nu nog in het vijfde jaar middelbaar van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, maar haar zesde en een bijkomende zevende jaar zal ze dus in Wales studeren. Op het einde van de rit zal ze haar Internationale Baccalaureaat op zak hebben, een soort middelbaar diploma dat zowat overal ter wereld erkend wordt en toegang geeft tot topuniversiteiten.

Idealisme

Klinkt elitair? Dat is het ook, voor een stuk. Ook de Nederlandse koning Willem-Alexander liep bijvoorbeeld school in het UWC Atlantic College. Eén jaar studeren kost er 33.000 euro, en wie er binnen wil moet een strenge selectieprocedure doorstaan. Dit jaar stelden zo’n honderd Belgische jongeren zich kandidaat, slechts twaalf van hen kregen een ticket. Zij gaan niet allemaal naar Wales, want UWC – wat staat voor United World College – telt zeventien scholen wereldwijd.

Prinses Elisabeth. BELGA

“Ook prinses Elisabeth heeft álle proeven moeten afleggen”, benadrukt Basiel Bogaerts, de woordvoerder van het Belgische selectiecomité van UWC. Die omvatten onder meer: twee essays schrijven over actuele thema’s, rollenspelen en intensieve interviews.

“We gaan op zoek naar kandidaten die geïnteresseerd zijn in internationale thema’s en een bepaald idealisme hebben”, zegt Bogaerts.

Dat idealisme ligt meteen aan de grondslag van de UWC-scholen. Het college in Wales is in 1962 opgericht door een Duitser en een Brit die vrede wilden brengen in het door oorlog geteisterde Europa. “Het idee was – een beetje naïef – dat je een stapje dichter komt bij de wereldvrede als je jongeren uit de hele wereld samen zet”, zegt VRT-journalist Jan Ouvry (62), die als een van de eerste Belgen naar UWC Atlantic College ging.

De school is ook veel meer dan een clubje miljonairskinderen: ongeveer zestig procent van de leerlingen heeft een studiebeurs op zak.

Vandaag studeren er zo’n 350 leerlingen uit negentig landen, onder wie zelfs vluchtelingen. “Er zitten uiteraard veel jongeren met bemiddelde ouders”, zegt Ouvry. “Maar ik ben er zelf met een studiebeurs heen kunnen gaan. Mijn beste vriend was trouwens de zoon van een mijnwerker.”

Vrijwilligerswerk

Ook apart aan de school is de uitzonderlijke nadruk op vrijwilligerswerk. Elisabeth zal aan haar trekken komen, want in haar biografie op de website van het Paleis staat dat ze nu al buiten de schooluren onder meer kinderen met leerproblemen helpt. In het UWC Atlantic College moet elke leerling jaarlijks minstens 250 uur vrijwilligerswerk doen. “Ik ben destijds in het dorp eenzame ouderen gaan bezoeken”, zegt Ouvry. “Anderen trainden mee met de zeereddingsdiensten, of ze onderhielden de tuin. Er is ook veel aandacht voor activiteiten als sport, muziek en theater.”

Uiteraard ligt het academische niveau hoog, maar volgens oud-studenten is het niet veel moeilijker dan hier. Wat Elisabeth er zal studeren, is nog niet duidelijk. Leerlingen kunnen hun pakket zelf samenstellen, maar dat doen ze pas bij aankomst.

Onderwijsexpert

“Studeren in buitenland kan je wereldbeeld verruimen”

BrusselIs het een goed idee om een 16-jarige al naar het buitenland te sturen? Volgens onderwijsexpert Pedro De Bruyckere van de Arteveldehogeschool kan het helpen om je blik te verruimen. “Europa probeert dat trouwens te stimuleren. Iedereen kent Erasmus voor het hoger onderwijs, maar ook voor het middelbaar bestaan er zulke programma’s. Het idee is dat je een ruimer wereldbeeld krijgt en verdraagzamer wordt als je met veel nationaliteiten in contact komt.” Uit cijfers van het kabinet onderwijs blijkt dat 1.887 scholieren – gedomicilieerd in Vlaanderen – vorig schooljaar fulltime in het buitenland studeerden. (jvde)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws