Vergeten Frans luxelabel keert terug naar de catwalk

© IG

Het Franse modemerk Jean Patou wordt 21 jaar na de stopzetting weer vanonder het stof gehaald. Het wordt een comeback met alles erop en eraan, want het label zal in 2019 ook terugkeren naar de catwalk.

vwh

Ontwerper Jean Patou werd in 1880 geboren in Normandië als zoon van een leerlooier en bontwerker die materialen leverde aan Parijse modehuizen. In 1912 kende hij de familiehandel door en door en verhuisde hij naar de Franse hoofdstad om zijn eigen bedrijf op te richten: een kleermakerij met de naam Maison Parry. Twee jaar later creëerde hij zijn nieuwe collectie, maar die werd nooit getoond omdat de Eerste Wereldoorlog toen net uitbrak.

Patou werd op 27-jarige leeftijd opgeroepen voor zijn legerdienst en het duurde tot even na de oorlog voor hij zich weer op mode kon richten. In 1919 opende zijn couturehuis onder zijn eigen naam. Hij maakte faam met vernieuwende silhouetten die de taille benadrukte. Hij was ook een van de eersten die experimenteerde met lange rokken als middel om de gestalte optisch te verlengen. Het ging hem voor de wind, ook in de jaren dertig toen de modewereld een absoluut dieptepunt kende. Zijn grootste succes? Het Joy-parfum, in die tijd een peperdure geur op basis van handgeplukte jasmijnbloemen en rozen.

Lagerfeld

Onder meer Karl Lagerfeld en Jean Paul Gaultier deden ervaring op bij het modehuis, maar in 1987 hield het merk ermee op nadat de toenmalige hoofdontwerper Christian Lacroix zijn eigen label wilde oprichten. Flash forward naar 2018. De groep Louis Vuitton Moët Hennessy heeft bekendgemaakt dat de prêt-à-porterlijn van Jean Patou opnieuw wordt gelanceerd. Guillaume Henryn ex-creatief directeur bij Nina Ricci en Carven zal aan het roer staan. De eerste modeshow wordt verwacht in 2019.

Het is niet de eerste keer in de recente geschiedenis dat er nieuw leven in een oud Frans modehuis wordt geblazen. Begin dit jaar raakte bekend dat Anne Chapelle, de Vlaamse leading lady achter modehuizen Ann Demeulemeester en Haider Ackermann, het Parijse couturehuis Paul Poiret wilde opfrissen. De eerste twee defilés op de Parijse modeweek zijn al gelopen.

LEES OOK. Anne Chapelle wil Frans modehuis Paul Poirot nieuw leven inblazen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer