Ook dat nog

Het nieuwe Zwitsers zakmes heeft geen mes

Een vorige versie van het Zwitsers zakmes, vooralsnog met bijhorend mes.© Manfred Bail/imagebroker

Victorinox, het bedrijf achter het bekende Zwitsers zakmes, werkt aan een nieuwe versie van zijn bekendste product. Een versie die geen mes meer zal bevatten. Het bedrijf wordt daar naar eigen zeggen toe gedwongen door de strengere wetgeving in veel landen.

jvh, rvs

Het Zwitsers zakmes is al meer dan honderd jaar essentieel gereedschap voor picknickers en backpackers. Die kunnen zich waarschijnlijk moeilijk voorstellen dat het kleinood geen mes zou bevatten, en toch is dat net het plan dat maker Victorinox heeft opgevat. Het bedrijf bevestigt dat het in de eerste ontwikkelingsfase zit van een zakgereedschap zonder messen.

Volgens ceo Carl Elsener is die nieuwe variant nodig, gezien de steeds strengere regelgeving voor messen in veel markten. Zo overweegt de Britse regering nieuwe wetten voor de verkoop van messen, gezien de hoge cijfers van criminaliteit waarbij messen gebruikt worden. “In Engeland en bepaalde Aziatische landen mag je soms alleen een mes dragen als je het nodig hebt om je werk te doen”, aldus Elsener. “In de stad is het dragen van zakmessen echter streng beperkt als je naar school of de bioscoop gaat, of gaat winkelen.”

Fietsers en golfers

De nieuwe versie van het Zwitsers zakmes wordt specifiek ontwikkeld voor activiteiten waarvoor geen mes nodig is. “Op sommige markten krijgt het gereedschap door het mes het imago van een wapen”, legt Elsener uit. “Ik wil gereedschap creëren dat kan gebruikt worden door fietsers. Zij hebben nood aan specifieke hulpmiddelen, maar hoeven geen mes. We hebben al soortgelijk gereedschap voor golfers.”

Het Zwitsers zakmes werd voor het eerst gemaakt in het Zwitserse Ibach in 1891. Oorspronkelijk werd het een Offiziersmesser genoemd, aangezien het bedrijf een contract had om messen te leveren aan het leger.