Direct naar artikelinhoud
OverzichtTopverhalen

‘Ik vraag me soms af hoe het was geweest, mocht ik dit eerder ontdekt hebben’: deze 5 topverhalen mag u vandaag niet missen

Angkor Wat, ijzertekort bij vrouwen en de bocht van Republikein Mike Johnson.Beeld UCG/ Photo News/ Getty

We hebben vijf De Morgen-verhalen uitgekozen die u vandaag niet mag missen.

1. ‘Een stemtest is een grote verantwoordelijkheid’: waarom Els Ampe fel uithaalt naar de stemtest van VRT NWS

Geen verkiezingen meer zonder stemtests. Zowat alle media lanceerden de afgelopen week – met groot succes – een stemtest, maar beïnvloeden ze ook de keuze van het bolletje dat je rood kleurt op 9 juni?

Lees het volledige verhaal.

Kiezers in een stemhokje in Frankrijk.Beeld AFP

2. Twee maanden blokkeerde hij alles, nu geeft hij vol gas: waarom Mike Johnson plots Oekraïne wil steunen

Na maanden treuzelen keurt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zaterdag allicht met brede steun een miljardenpakket aan militaire hulp voor Oekraïne goed. Opvallend is de rol van Republikeins Huis-voorzitter Mike Johnson. Hij trekt plots uitgesproken de Oekraïense kaart. Waarom?

Lees hier de hele analyse.

Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.Beeld Photo News

3. Sandra kwam als twintiger te weten waarom ze slepende vermoeidheid had: hoe ijzertekort vooral bij vrouwen voor problemen zorgt

Voelt u zich vaak moe, slap, duizelig of kortademig? Dan kan het dat u ijzertekort heeft, zeker als u een vrouw bent. Maar dat blijft vaak onder de radar omdat de symptomen nog te veel worden gezien “als klachten die bij een vrouwenleven horen”.

Lees het hele artikel.

Voelt u zich vaak moe, slap, duizelig of kortademig? Dan kan het dat u ijzertekort heeft, zeker als u een vrouw bent.Beeld Shutterstock / Gladskikh Tatiana

4. Hoe Angkor Wat in mysterie gehuld blijft: ‘We laten deze tempel over aan de natuur’

Films als Tomb Raider en Indiana Jones maakten Angkor Wat razend populair bij toeristen. En terecht, want het eeuwenoude tempelcomplex blijkt zelfs nu nog geregeld een dosis mystiek af te leveren. Terwijl de zon op haar vaste afspraak is voor de equinox, wordt met een moderne scantechniek een oude verdwenen hoofdstad blootgelegd en blijkt wat verder een tempel bewust aan zijn lot overgelaten.

Lees het volledige artikel.

De Ta Prohm-tempel in Angkor Wat.Beeld Giovanni Mereghetti/UCG/Universa

5. Het brandt in het Midden-Oosten: dreigt nu een nieuwe olieschok?

De spanning is te snijden in het Midden-Oosten nu Iran en Israël op weg lijken naar een rechtstreekse krachtmeting. Wat betekent dit voor de olieprijzen?

Lees het hele artikel.

Een Amerikaanse patrouille in de Straat van Hormuz.Beeld EPA