Luchtvaart

Dode door hevige turbulentie op vlucht naar Singapore: “Wie veiligheidsgordel niet droeg, knalde tegen bagagerek”

Een vliegtuig onderweg van Londen naar Singapore heeft maandag een noodlanding gemaakt in Bangkok wegens turbulentie. Die was zo erg dat er een dode is gevallen. “Wie geen veiligheidsgordel droeg, knalde tegen het bagagerek.”

isg, lm, wle

Het dodelijke slachtoffer was een 73-jarige Brit, bevestigt het hoofd van de luchthaven van Bangkok. De man zou aan een hartaandoening geleden hebben. Mogelijk zou hij een hartaanval gekregen hebben. Een autopsie moet uitsluitsel brengen. Dertig andere passagiers raakten gewond, onder wie zeven ernstig. De meesten van hen zouden snijwonden aan het hoofd opgelopen hebben. Ook de echtgenote van de overleden moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Eén crewlid raakte door de turbulentie lichtgewond.

“Veel passagiers konden niet stappen, en moesten uit het vliegtuig gered worden”, aldus de woordvoerder van de luchthaven. Volgens hem kunnen 100 van de 200 inzittenden vanavond nog hun reis naar Singapore verderzetten.

Turbulentie is absoluut niet ongewoon tijdens vluchten, maar verwondingen zijn dat wel. “Plots begon het vliegtuig te trillen, en zette het toestel een zeer dramatische daling in”, getuigt Dzafran Azmir, een 28-jarige student aan Reuters. “Wie geen veiligheidsgordel droeg, knalde tegen het plafond. Sommige mensen verwondden hun hoofd aan de bagagecompartimenten.”

Aan boord van de Boeing 777 zaten 211 passagiers en 18 bemanningsleden. Het vliegtuig, dat onderweg was naar Singapore, werd omgeleid naar Bangkok waar het landde om 15.45 uur (10.45 uur onze tijd). De Thaise overheid stuurde reddingsteams en ambulances naar de luchthaven Suvarnabhumi.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Volgens sommige analisten zou het kunnen dat het vliegtuig door de slechte weersomstandigheden in een valwind terechtgekomen is. Singapore Airlines, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, heeft de afgelopen jaren geen grote incidenten gehad.