Ramon Fonseca tijdens een interview voor de Panamese televisie in 2016.
Foto: Belga Image

Spilfiguur uit fraudeschandaal 'Panama Papers' overleden

De Panamese advocaat Ramon Fonseca (71) is overleden. Dat meldt zijn advocaat. Fonseca was een van de spilfiguren in het belastingschandaal rond de 'Panama Papers' en riskeerde 12 jaar cel. Vorige maand moest hij voor de rechter verschijnen, maar hij daagde niet op, omdat hij te ziek was. Gisteren overleed hij in het ziekenhuis waar hij verzorgd werd.

Centraal in het wereldwijde schandaal rond grootschalige belastingsfraude dat in 2016 uitbrak, stond het advocatenkantoor Mossac Fonseca. Onder meer beroemdheden zouden via het kantoor geld hebben verborgen voor de belastingdiensten.

De oprichters van het advocatenkantoor, Jürgen Mossack en Ramon Fonseca, hebben altijd ontkend dat zij iets met de zaak te maken hadden. Mossack en Fonseca beweerden dat hun computers waren gehackt en dat de gelekte documenten fout zijn voorgesteld. Ze stelden ook dat het kantoor niet verantwoordelijk is voor wat klanten deden met hun bedrijf.

Vorige maand moesten Mossack en Fonseca, samen met 25 medewerkers van het advocatenkantoor, voor de rechter in Panama verschijnen. Fonseca daagde niet op. Omdat hij te ziek was, blijkt nu. Gisteren overleed de 71-jarige man in het ziekenhuis waar hij werd verzorgd, meldt zijn advocaat Guillermina McDonald. De doodsoorzaak is niet bekend. 

De uitspraak in de rechtszaak moet nog vallen, Jürgen Mossack riskeert 12 jaar cel.

Waarover gingen de Panama Papers?

Het schandaal rond de Panama Papers brak uit in april 2016. Een jaar eerder had de Duitse krant Süddeutsche Zeitung via een klokkenluider de hand kunnen leggen op 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca.

Die documenten leverden informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen wereldwijd en bieden inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijken, al dan niet op legale wijze, belastingen proberen te ontwijken. Op de lijst stonden ook meer dan 700 Belgen.

Het onderzoek van de enorme hoeveelheid gegevens werd gevoerd door het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek (ICJ). Voor België werkten Knack, MO*, De Tijd en Le Soir daaraan mee. Mossack Fonseca beschouwde zichzelf als een slachtoffer van datadiefstal en zei dat het zich steeds aan de wet heeft gehouden.

In ons land leidde het schandaal tot de oprichting van een bijzondere Kamercommissie. Die stelde eind oktober 2017 haar eindrapport voor met 130 aanbevelingen inzake fiscale transparantie en de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking.

Meest gelezen