Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Van Aert over zijn overstap naar Jumbo: "Ik moest dit doen om ooit de Ronde te kunnen winnen"

Wout van Aert.Beeld BELGA

Wout van Aert (23) heeft zijn contracten rond. Voor het leven met Sarah, tijdelijk met zijn huidige team, toekomstig met Jumbo. Dus kan de focus vanaf morgen, in de Ronde van Denemarken, weer op de koers. "Ik móést dit doen om ooit de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen."

De muizenissen zijn eindelijk uit je hoofd.

Wout van Aert: "Ja. Blij dat ik eruit ben. En dat ik me weer volledig op de koers kan richten, ook al ben ik mijn focus nooit kwijtgeraakt. Ik heb mijn beslissing bekendgemaakt aan mijn huidige ploeg. Dat was natuurlijk niet zo leuk, omdat ze bij Veranda's Willems-Crelan de moeite deden om me aan boord te houden. Maar wie een beetje thuis is in de wielersport, begrijpt mijn keuze wel."

Je dient je lopende contract bij Veranda's Willems-Crelan volgend jaar uit en zet in 2020 de stap naar de WorldTour. Meer mag en kan je op dit moment niet communiceren?

"Zo is dat. Daar wil ik het voorlopig bij houden."

Ben je tevreden met de ontwikkeling? Of had je het liever anders gezien?

"Tevreden, tja... Ik besef dat het not done is om nu al mee te delen dat je je ploeg zal verlaten terwijl je contract nog loopt. Maar voor de goede orde: het is een puur sportieve keuze, mij een beetje opgedrongen door de omstandigheden. Veranda's Willems-Crelan wilde mijn contract nu al openbreken en verlengen. Terwijl ik zelf mijn carrière liever een andere richting uitstuur.

"Het klassieke voorjaar heeft me geleerd dat ik de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op termijn echt kan winnen, maar vooral dat ik dat doel enkel kan realiseren in een sportief sterke, goed gestructructeerde ploeg met voldoende budgettaire slagkracht. Een WorldTour-team, met andere woorden."

'Het is hoog tijd om opnieuw de goeie ouwe Wout te worden, die koerst om te winnen'
Wout Van Aert

Voldoet je huidige team niet aan die voorwaarden?

"Die inschatting laat ik liever aan teammanager Nuyens over. Nick is ambitieus, ik kan me niet voorstellen dat de ploeg afstevent op een eindpunt. Hij zal er alles aan doen om de continuïteit te verzekeren."

Het is een publiek geheim dat jullie relatie wat vertroebeld is. Wordt dat niet lastig samenwerken in 2019?

"Ik ben iemand die nood heeft aan planning, structuur en perspectief. Eenmaal dat aanwezig, is het goed voor mij. Hoe 'ambetant' de situatie misschien ook lijkt. Ik rijd het klassieke voorjaar in 2019 opnieuw als uitgesproken kopman. De ploeg heeft mij nodig. En ik heb de ploeg nodig om op het beste niveau te presteren. Het zou jammer zijn mochten we elkaar daar niet meer in vinden."

Wout Van Aert in actie voor Veranda's Willems-Crelan.Beeld BELGA

Klopt het dat je je veldritactiviteiten vanaf 2020 afbouwt?

"Ik cross supergraag, dat is bekend. Zolang ik het gevoel heb dat mijn winter in het veld mijn klassieke voorjaar niet in de weg staat, blijf ik beide disciplines combineren. Anderzijds: stel dat ik het veldrijden drastisch moet beperken of zelfs laten om die laatste, beslissende stap te zetten richting top, dan zal ik dat zeker doen. Voorlopig zit ik nog niet in die fase. Dus blijf ik een volwaardig crossprogramma afwerken. En deel ik mijn seizoen goed in, met hier en daar een paar breaks en trainingsstages, nodig om in goede conditie de lente te kunnen aanvatten.

"Het Vlaamse openingsweekend schuift in 2019 een week op, waardoor er nu vier weken zitten tussen het WK veldrijden en de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat dient me alvast in mijn voorbereiding."

Morgen start je in de Ronde van Denemarken, de laatste 'oefengalop' voor het EK in Glasgow. Met welke ambitie?

"Scoren. In de Brugse Elfstedenronde, het BK en de Ronde van Oostenrijk was het niet echt 'van moeten'. Niet verkeerd om even een rustige periode in te bouwen in mijn zomercampagne, maar het vloekt met mijn DNA. Het is hoog tijd om opnieuw de goeie ouwe Wout te worden, die koerst om te winnen. Ik mik op meer dan die laatste procentjes progressie."

Op het EK in Glasgow deel je het kopmanschap met Van Avermaet en Stuyven.

"Met hun Tour-benen hebben Greg en Jasper zelfs een streepje voor. Geen idee wat de precieze rolverdeling wordt, maar ik zal me in mijn eerste Belgische wegselectie ooit zeker niet opdringen. Ik schik me naar wat de bondscoach van me verlangt."

Over de Tour gesproken: de kasseienrit gezien?

"(knikt) Slappe kost, vond ik. Hard en rotnerveus rijden om de klassementstroeven voorin te houden, meer was het niet. Uiteindelijk koerste maar een vijftal renners voor de overwinning. Ik heb wel genoten van de finale met Degenkolb, Van Avermaet en Lampaert, maar vond het jammer dat de kasseien niet werden aangewend om ruimere kloven te slaan. De angst om iets te verliezen was groter dan de wil om te winnen."

'Zolang ik het gevoel heb dat mijn winter in het veld mijn klassieke voorjaar niet in de weg staat, blijf ik beide disciplines combineren'
Wout Van Aert

Wil je zelf ooit deel uitmaken van dat circus?

"Zeg nooit nooit. De Tour is en blijft de grootste en belangrijkste wedstrijd ter wereld. Een fantastisch forum. Ritwinst bezorgt je eeuwige roem. Maar zoals je zegt: er draait een heel 'circus' rond. Voorlopig krijg ik meer kippenvel van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

Richt je na het EK in Glasgow je pijlen volledig op het veld?

"Ja. Twee dagen later vertrek ik al op hoogtestage naar Livigno, als voorbereiding op de winter. Op de weg rijd ik enkel nog de Schaal Sels (2 september, red.). Mijn zomer zal dus vrij beperkt zijn geweest. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ik eind augustus tot de conclusie kwam dat ik alleen maar gas had gegeven. Dat betaalde ik cash in de eerste weken van het cross-seizoen. Nu zal ik veel frisser het veld induiken. Het zal nodig zijn om te kunnen wedijveren met Mathieu van der Poel. En mijn regenboogtrui alle eer aan te doen."