Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Fransen zien in Julian Alaphilippe al toekomstige Tour-winnaar

► Een fel aangemoedigde Alaphilippe schittert op grote hoogte, maar blijft met de voeten op de grond: 'Het is niet omdat ik twee bergritten win dat ik de Tour kan winnen.'Beeld BELGA

Julian Alaphilippe heeft na de eerste Alpen-rit ook de eerste confrontatie in de Pyreneeën gewonnen. Daarnaast zit de bollentrui hem wat steviger om de schouders. De Fransen dromen ondertussen hardop dat de QuickStep-puncher zich omschoolt tot klassementsrenner. Alaphilippe zelf lijkt zijn capaciteiten beter in te kunnen schatten.

Knap wat Alaphilippe (26) in deze Tour doet. Exact een week na zijn zege in Le Grand-Bornand glipte de Fransman gisteren opnieuw mee in de omvangrijke groep die alle ruimte kreeg om voor de overwinning te strijden. De Fransman overleefde in de finale netjes de Col du Portillon - alleen Adam Yates ging hem op de top vooraf - om vervolgens als een volleerd daler de afzink naar Bagnères-de-Luchon af te werken.

"Ik had deze rit verkend met Bob Jungels. Ik wist dat dit een technische en gevaarlijke afdaling was", vertelde Alaphilippe. "En ja, ik ben een goede daler." De kloof op Yates werd snel kleiner. En toen de Brit in een bocht ook nog eens onderuitging, waren de 17 seconden achterstand helemaal gedicht.

'Het is niet omdat ik twee bergritten win en momenteel de bolletjestrui draag, dat ik de Tour kan winnen'
Julian Alaphilippe, bollentrui

"Even wilde ik nog wachten op Yates. Fair play, weet je wel. Maar toen ik achterom keek, merkte ik dat hij meer terrein verloor. Wellicht door de schrik na de val. Vervolgens ben ik snel doorgegaan tot aan de finish. Wow. Twee ritzeges en steviger in de bollentrui. Wat een Tour voor mij."

"Zoals Chavanel, zeker?"

Zijn prestaties doen vooral de Franse media dromen. Zij zien in Alaphilippe meteen een potentiële Tour-winnaar. Zowel de renner zelf als teammanager Lefevere werden er gisteren veelvuldig over aangesproken. "Je moet de dingen niet door elkaar halen", antwoordde Alaphilippe nuchter en gevat. "Het is niet omdat ik twee bergritten win en momenteel de bolletjestrui draag, dat ik de Tour kan winnen."

Natuurlijk niet. Alaphilippe is een puncher, genre Gilbert, Sagan of Van Avermaet, al kan hij wel iets beter een colletje over. Maar een rasklimmer wordt hij nooit. "Ik heb mijn doelen in het voorjaar en dat doe ik niet onaardig. Denk aan mijn zege in de Waalse Pijl. Daarna focus ik op ritzeges in de Tour. De bollentrui is gewoon een leuke bonus. Dat was geen doel, maar het wordt er nu wel een (Alaphilippe telt 49 punten voorsprong op zijn landgenoot Warren Barguil, red.). Maar dat maakt van mij nog geen klassementsrenner."

Patrick Lefevere is het eens met zijn goudhaantje. "Die bollentrui is schitterend. Het zou fantastisch zijn als hij daar straks in Parijs op het podium mee mag. Maar die goede uitgangspositie heeft hij te danken aan het feit dat het peloton de aanvallers in deze Tour veel ruimte geeft."

De QuickStep-manager zette de Fransen trouwens even in hun hemd. "Voorspelden jullie ooit niet hetzelfde voor Sylvain Chavanel? Zo goed zijn jullie daar niet in. Trouwens, wat koop ik met een renner die zich verder bekwaamt in het rondewerk en dan achtste of negende eindigt? Een jaar later is iedereen dat vergeten.

Julian Alaphilippe mag opnieuw de bollentrui aantrekken.Beeld EPA

"Laat Julian maar doen zoals hij bezig is. Na zijn zege in Le Grand-Bornand stipte hij nog twee ritten aan waarin hij wilde scoren: die met aankomst in Mende en die van vandaag. Hij werd respectievelijk tweede en eerste en draagt de bollen. Stress hoeft hij ook niet te hebben. Laat hem maar lekker aanvallend koersen. Dat maakt hem populair, samen met zijn charisma en positieve ingesteldheid.

"Trouwens, ik zit ondertussen best lang in de koers en heb nog nooit een Tour-team volledig rond een klassementsrenner gebouwd. En ik zal het nooit doen ook."