Jean-Marc Mwema opende met de Giants de poort naar de halve finale van de play-offs na winst tegen Bergen.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

BASKETBAL play-offs kwartfinale Telenet Giants Antwerp-Bergen

Telenet Giants Antwerp opent poort van halve finale play-offs

Antwerpen -

Telenet Giants Antwerp won de eerste wedstrijd van de kwartfinale van de play-offs en na een sterke verdedigende prestatie met 80-64 van Bergen. Als de Sinjoren vrijdag in de Mons Arena opnieuw winnen is een stek in de halve finale een feit. Bij een nederlaag volgt zondag (15 uur) en in de Lotto Arena de beslissende belle.

Patrick Ceulemans

Omwille van de vele files arriveerden Bergen en twee van de drie scheidsrechters pas vijftig minuten voor de start van de wedstrijd. De tafelcommissaris besliste om de partij vijftien minuten later te laten aanvangen. Het eerste kwart was voor Telenet Giants Antwerp.

De Sinjoren begonnen nerveus, leden balverliezen maar kwamen via Rasir Bolton, Roby Rogiers, Yoeri Schoepen en Jean-Marc Mwema na een 11-12 achterstand wel aan de leiding: 23-19. Het tweede kwart waren de Giants wel heer en meester. De Sinjoren beheersten de rebound, waren alert in verdediging en namen na een 34-23 tussenstand collectief verder afstand. Maar liefst negen Antwerpenaars kwamen in de eerste helft tot scoren en dat maakte dat Telenet Giants Antwerp naar de kleedkamer trok met een 43-31 bonus.

De Giants zaten op rozen, maar de start van de tweede helft verliep in mineur. De Giants kampten snel in foutenlast, Rasir Bolton moest met drie fouten worden vervangen en vooral Martin Vanhoye kreeg na enkele dubieuze beslissingen veel kritiek van de Antwerpse fans. De Henegouwers reageerden alert en via vooral Leander Dedroog ging het naar een 51-46 tussenstand. Telenet Giants Antwerp behield zijn “cool”, bleef scherp verdedigen en diepte de kloof opnieuw uit naar een 55-46 en 62-49 voorsprong.

Ondanks een 17-13 foutenlast verhouding begonnen de Antwerpenaars met een 13-punten voorgift aan het slotkwart. Dat slotschuifje begon wel in mineur. Na balverliezen profiteerde Bergen na een 0-8 tussenspurt onmiddellijk naar een 62-57 tussenstand. Ook nu weer zaten de Giants snel in foutenlast maar via een sterke Jo Van Buggenhout ging het na 65-58 opnieuw naar een 74-61 voorsprong. In de slotfase bleven de Giants, ondanks een totaal scheef getrokken foutenverhouding (27-18), wel baas en stuwde kersvers Belofte van het Jaar Jo Van Buggenhout, met Rasir Bolton en Nikola Jovanovic de Giants, die alle vier kwarts wonnen, naar nog overtuigende winst.

Telenet Giants Antwerp-Bergen 80-64

Kwarts: 23-19, 20-12, 19-18, 18-15

Telenet Giants Antwerp: Veinot 4, Van Buggenhout 16, Sueing 6, Schoepen 3, Rogiers 12, Mwema 7, Jovanovic 14, Kreuser 4, Bolton 14

Bergen: Depuydt 5, Mortant 7, Garrison 7, Toppin 5, Dedroog 14, Thrastrason 14, Santelj 10, Castlin 2