Luister naar

Vooral jonge Ieren stemden voor einde abortusverbod

Nieuws
Ierland schaft het grondwettelijk verbod op abortus af. De uitslag is ‘het hoogtepunt van een stille ­revolutie’, stelt premier Leo Varadkar.
Gerhard Wilts
zaterdag 26 mei 2018 om 20:48

De tegenstanders van opheffing van het verbod erkenden zaterdagmorgen al hun nederlaag. Uit exitpolls bleek dat een onverwacht grote meerderheid – onder wie veel jongeren – ‘ja’ had gezegd tegen aanpassing van de wet en liberalisering van de regels. Circa 66 procent stemde voor afschaffing, terwijl een derde van de stemmers ‘nee’ stemde. Ruim 64 procent van de drie miljoen kiezers bracht zijn stem uit.

Abortus is sinds 1983 verboden in het rooms-katholieke Ierland; alleen als het leven van de moeder gevaar loopt, is abortus toegestaan. Door de verruiming van de wetgeving is het straks toegestaan om een zwangerschap tot twaalf weken te beëindigen. Minister Katherine Zappone van Kind- en Jeugdzaken verwacht dat de wetsaanpassing nog voor het einde van dit jaar is geregeld.

De tegenstemmers reageerden ­teleurgesteld op de uitslag. Peadar Toibin, een van de weinige prolife politici van Sinn Fein, noemde op Twitter het ‘ironisch’ dat uitgerekend op de Internationale Dag voor Vermiste Kinderen de Ierse bevolking in meerderheid instemt met abortus. Ruth Cullen van de anti-abortusgroep Love Both zei dat ‘deze omslag helaas de weg effent voor een abortusbeleid dat niets te maken heeft met gezondheidszorg’.

Save the 8th, de groep die het nee-kamp aanvoerde, sprak in een verklaring van een ‘tragedie van historische proporties’. De naam van de groep verwijst naar het achtste amendement van de Ierse grondwet, waarin staat dat abortus alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Save the 8th accepteert de uitslag, maar beloofde zich te blijven verzetten tegen ‘wetgeving die toestaat dat baby’s worden vermoord’ en bedankte ieder die zich heeft ingezet om het verbod te handhaven.

Woordvoerder John McGuirk liet weten dat ‘veel mensen diep verdrietig zijn’ over deze uitslag. Hij had graag een ander resultaat gezien, ‘maar het is duidelijk: de wetswijziging komt erdoor. Ierland erkent niet langer het recht op leven voor het ongeboren kind.’

Voorstanders van opheffing van het abortusverbod reageerden verheugd. ‘We schrijven geschiedenis’, twitterde premier Varadkar. ‘Het volk heeft gezegd een moderne grondwet voor een modern land te willen.’ De royale steun voor opheffing geeft volgens hem de regering meer armslag om de uitkomst in wetgeving om te zetten.

historisch

De Ierse vicepremier Simon Coveney liet weten trots te zijn op zijn land: ‘Op een dag als deze blijkt hoe machtig de democratie is.’ Orla O’Connor, vicevoorzitter van de groep Together Yes, verklaarde dat de Ierse vrouwen eindelijk hun ‘tweederangspositie’ van zich afgeworpen hebben.

Internationale organisaties juichen de afschaffing van het Ierse abortusverbod toe. Een ‘historisch moment’ voor de vrouwen van Ierland, jubelde het Amerikaanse Centre for Reproductive Rights, ‘dat hoop geeft voor vrouwen wereldwijd’.

Clare Murphy van de Britse organisatie voor consultatiebureaus BPAS riep de regering in Londen op het Ierse voorbeeld te volgen en nu ook in Noord-Ierland abortussen toe te staan. <

Dublin

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.

De Amerikaanse president Joe Biden loopt met zijn woordvoerder Karine Jean-Pierre door de tuin van het Witte Huis. In haar hand houdt Jean-Pierre een editie van The Washington Post met een foto van Rafah op de voorpagina.

Overheidsrapport VS: Israël schond mogelijk humanitair recht met Amerikaanse wapens

Israël heeft met de inzet van Amerikaanse wapens in de Gazastrook mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Dat concludeert een onderzoeksrapport van de Amerikaanse regering.

Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.