26 mei 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Afkomstig uit Koersk

Het was niet zonder betekenis, dat premier Mark Rutte vrijdag begon over de ramp met de Russische onderzeeër Koersk. In augustus 2000 zou deze boot meedoen aan een grote militaire oefening. Ontploffingen aan boord leidden echter tot een tragedie in de Barentszzee. Alle 118 bemanningsleden kwamen om.

Toen dat allemaal nog niet bekend was en er werd gedacht dat redding van de Koersk een kwestie van tijd zou zijn, weigerde Rusland internationale hulp. Falen stond niet in het woordenboek, en president Vladimir Putin brak er zijn vakantie niet voor af. Maar toen duikers uiteindelijk afdaalden, bleek de boot vol water gelopen en waren alle bemanningsleden dood.

Twee Nederlandse bedrijven hebben de Koersk geborgen. ‘Rusland is een trots land, dat er alles aan doet om gerechtigheid te doen aan slachtoffers en nabestaanden’, roept Rutte nu in herinnering.

Uit de stad waarnaar de onderzeeboot vernoemd was, komt de legerbrigade die verantwoordelijk wordt gehouden voor het binnenbrengen van een Buk-lanceerinstallatie in Oost-Oekraïne, in juli 2014. Net als de Koersk is het een pronkstuk van het Russische leger. Toen met dit soort wapentuig werd rondgereden, maakten toeschouwers massaal foto’s en filmpjes. Een van die installaties vuurde een raket af die een volgeboekte Boeing van Malaysia Airlines verwoestte.

Dat het een Russische Buk was, is niet iets wat we pas sinds donderdag weten. Sterker nog: het is zeer waarschijnlijk dat inlichtingendiensten al vanaf dag één de toedracht kenden. Geheime informatie is echter geen bewijs. En daarom kwam het internationale onderzoeksteam pas donderdag met de ‘onomstotelijke’ conclusie dat de Buk uit Koersk afkomstig was.

Maar zoals de tragedie met de eigenKoersk zo lang mogelijk werd ontkend, blijft Rusland volhouden dat het een Oekraïens gevaarte moet zijn geweest. Het verspreiden van desinformatie is een kunst die de Russische Federatie niet beperkt tot de eigen inwoners, maar wereldwijd toepast. Falen is onder Putin geen optie. Toegeven dat je – per ongeluk? – een passagiersvliegtuig hebt neergehaald, ook niet.

Maar Rusland en Nederland zijn geen toevallige voorbijgangers. Ze hebben diepe handelsbetrekkingen, en Russische oligarchen regelen graag hun zaakjes in het vrije en goed georganiseerde Nederland. Hoe meer Rusland internationaal wordt geïsoleerd – en daar is Nederland stap voor stap mee bezig – hoe meer deze kwestie een blok aan het been van Putin en de zijnen wordt. Verdachten voor de rechter lijkt een brug te ver. Maar als we geduldig blijven, nemen de Russen heel misschien nog iets van verantwoordelijkheid. Ooit.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.

commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.