© Tommy Maes

Over de koppen lopen in recreatiedomeinen: “Hier is het beter dan aan de zee”

Met bijna 30 graden op de thermometer zochten duizenden zonnekloppers verfrissing in de Kempense zwemvijvers. Onder meer op het Zilvermeer was het over de koppen lopen, maar ook De Mosten in Hoogstraten en de Lilse Bergen in Lille kregen veel volk over de vloer.

Tommy Maes

Op Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol was zaterdag een regelrechte topdag. Heel wat bezoekers zochten een mooi plaatsje op het parelwitte strand om nadien af te koelen in de zwemvijver. Mirjam Willems, Lies Vandenboer, Lars Vandenboer en Lucas Willems gaan nog snel een grote zwemband opblazen. “Met dit mooie weer is het fantastisch om hier te zwemmen”, vertellen ze. “Dit is leuker dan een zwembad, omdat je hier nog een mooi strand hebt. Het water voelt in het begin wel fris aan, maar eenmaal je er aan went is het zalig.”

Tijdens het weekend vond er ook een beachvolleytoernooi plaats. Nette Boonen en Iris Vandervoort hebben er al drie wedstrijden opzitten. “We moeten nog een keer spelen”, zeggen ze. “De hitte valt nog mee. Zeker als je tussen elke wedstrijd even in het water gaat.”

Attila Fejer ligt met vrouw Claudia en kinderen Andreas en ­Timea op het strand. “Op een halfuurtje zijn we van Turnhout hier”, vertelt Attila. “Dit is het beter dan aan zee, waar het weer meestal wat te fris is. Dat hadden we vorige week voor. Bovendien heb je hier nog een speeltuin en kan je hier nog mooi wandelen en lekker eten.”

Resi van Hoof uit het Nederlandse Reusel verkiest het gras van de ligweide boven het strand. “Hier is het een stuk aangenamer dan op het warme zand”, vertelt ze. “Wij zijn hier op uitstap met onze buurtvereniging. Voor een groep vijfentwintig kinderen is het Zilvermeer ideaal. Je kan hier zwemmen, maar er is ook een grote speeltuin. Het is hier zeker de moeite.”

© Mia Uydens

Veel te beleven

Ruud Hollebekker gaat een ijsje halen met zoons Ties en Nout. “Ik kom hier graag”, zegt hij. “Hier is het een ideale plek om met de kinderen naar toe te gaan, want er is veel te beleven.”

Germano Mateus en Hermenegildo Antonio eten gezellig aan een tafeltje voordat ze gaan zwemmen. “Ik ben met mijn gezin op familiebezoek en met dit mooie weer zoeken we het Zilvermeer op. Het is hier een mooi domein”, vertelt Germano.

Miek Vanherck zoekt de schaduw op. “Ik ben niet zo’n zonneklopper, maar hier op de weide valt de warmte goed mee”, vertelt ze. “We hebben vrienden uit Mechelen op bezoek en we wilden hen een mooi stukje van de Kempen laten zien. De kinderen vermaken zich prima hier.”

Alex Verslegers en Anna Hudiova genieten op het strand met kinderen Liam en Jayden. “Het is ideaal strandweer en het Zilvermeer is dan de geknipte locatie. Je kan hier zalig zwemmen en daarnaast is er nog een leuke speeltuin.”

© Mia Uydens

7.000 bezoekers

Vooral dankzij het mooie weer zaterdag was het een topweekend voor de Kempense recreatiedomeinen. “We hebben dit weekend zo’n 7.000 bezoekers over de vloer gehad”, zegt directeur Toon Claes van het Zilvermeer. “Voor de rest was mei heel goed, maar zeker geen recordmaand.”

Ook de Lilse Bergen in Lille had een goed weekend achter de rug. “Zaterdag hadden we een 3.000 bezoekers en zondag 1.500, wat goed is”, vertelt Fons Van Bael van de Lilse Bergen. “Mei en april waren in vergelijking met sommige jaren ook goed. Maar we hopen natuurlijk op een goede zomer.”

Onweer

De Mosten in Hoogstraten mocht dit weekend zo’n 2.300 zwemmers verwelkomen. “Zaterdag was het gezellig druk dankzij het mooie weer. Zondag begon goed met een mooie voormiddag, maar het onweer in de namiddag was wel een spelbreker”, zegt Raf Van Looveren van De Mosten. Mei was zeker goed met een druk Hemelvaartweekend. Ook het Pinksterweekend was goed dit jaar.”