Zo goed als onherkenbaar: Liam Everts.© @fullspectrum.media

Motorcross

Liam Everts verovert poleposition in Portugees modderbad: “Het leek meer trial dan motorcross”

Liam Everts start zondag vanop poleposition in de Grote Prijs van Portugal. De Lummenaar (19) was zaterdag in de kwalificatierace van de MX2 de beste in het grote modderbad. “Het leek meer op trial dan op motorcross.”

Jürgen Schrooten

Niet alleen België werd zaterdag geteisterd door hevige regenbuien. Ook in Portugal was het prijs. Het Crossdromo Internacional in Agueda kreeg ‘s middags een wolkbreuk te slikken en werd in een mum van tijd omgetoverd tot een groot modderbad. De rijders moeten zich een weg banen door de diepe sporen, veel water en massa’s slijk. Een kolfje naar de hand van Liam Everts. De Lummenaar heeft het van geen vreemden. Papa Stefan lachte vroeger altijd in zijn vuistje wanneer de hemelsluizen opengingen. Niemand die beter in de modder kon rijden dan The Legend. Zoon Liam - die drie weken geleden de GP in Pietramurata won - dus ook.

Liam Everts.© @fullspectrum.media

Veel valpartijen

Everts junior zag de broertjes Coenen - Lucas vlak voor Sacha - nog wel op kop vertrekken in de kwalificatierace, maar zag daarna ook de ene rijder na de andere onderuitgaan in de eerste ronde: de broertjes Coenen, WK-leider De Wolf, McLellan, Benistant... Allemaal gingen ze in de fout. Everts niet. “Je moet in die beginfase agressief zijn, maar niet te. Ik heb dat goed aangepakt”, zei Liam. De Red Bull KTM-rijder wipte in de tweede ronde voorbij Osterhagen naar plek twee en nam een ronde later ook de maat van leider Elzinga. Daarna reed hij ronde per ronde verder weg van de concurrentie. Goed voor zijn eerste zege in een kwalificatierace. “Amai, wat was dat hier allemaal? Het leek wel trial in plaats van motorcross”, lachte Everts. “Ik ben ook een paar keer bijna onderuit gegaan, maar kon me telkens net ‘redden’. Toen ik de leiding van Elzinga overnam, vond ik eindelijk een goed ritme en kon ik een kloof slaan. Mooi deze zege (goed voor tien WK-punten, red.), maar zondag gaat het pas echt voor de knikkers.”

Lucas Coenen, die een paar keer onderuitging, eindigde toch nog mooi als vijfde, tweelingbroer Sacha bolde als 14de over de meet. In de MXGP won Tim Gajser de kwalificatierace voor Herlings en Febvre.

MX2: kwalificatierace: 1. Everts, 2. Elzinga, 3. Osterhagen, 4. Längenfelder, 5. L. Coenen,... 14. S. Coenen. WK-stand: 1. De Wolf 214, 2. Längenfelder 194, 3. L. Coenen 153, 4. Benistant 151, 5. Adamo 139, 6. Everts 138,... . 11. S. Coenen 90.

MXGP: kwalificatierace: 1. Gajser, 2. Herlings, 3. Febvre, 4. Vlaanderen, 5. Jonass. WK-stand: 1. Prado 223, 2. Gajser 216, 3. Febvre 182, 4. Herlings 173, 5. Jonass 148. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer