vrijdag 17 augustus 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE KERN

Door

Bijberoep

Grete Remen, Vlaams Parlementslid voor N-VA, heeft een reputatie hoog te houden. Op tijd en stond gooit ze de knuppel in het hoenderhok. Deze keer heeft ze het gemunt op de bijberoepers en de bijklussers. Die doen de echte zelfstandigen oneerlijke concurrentie aan, zegt ze. Ze vindt dan ook dat een bijberoep beperkt moet zijn in de tijd. Niet langer dan twee jaar en daarna moet je kiezen: ondernemer of werknemer. Wie de sprong naar het ondernemen waagt, mag van haar wel een premie krijgen. Werkloze 45-plussers die een zaak starten krijgen nu trouwens ook iets.

Een bijberoep is momenteel erg aantrekkelijk, want je betaalt niet de volle pot aan sociale bijdragen. Logisch ook, want je bent als werknemer al beschermd. Het aantal mensen in bijberoep is de laatste jaren sterk gegroeid. Sterker dan het aantal echte zelfstandigen. Intussen zijn de bijberoepers al met 260.000. Eén op de vier zelfstandigen is dit ‘na zijn uren’.

Remen is zelf ook onderneemster, ze heeft een eigen voedingsbedrijf en ze is dus goed geplaatst om de 100 procent zelfstandigen te verdedigen. Ze doet dit ook zonder zich al te veel aan te trekken van wat haar partij daar nu zelf van denkt. “Ik heb die beperking van bijberoep in de tijd al aangekaart in de partij. Je hebt bij de N-VA voor- en tegenstanders”, zegt ze eerlijk. Ze kan zich eventuele terechtwijzigingen van haar collega’s ook permitteren. Want financieel hangt ze niet af van een parlementair mandaat en dat geeft haar meer speelruimte dan degenen die alleen maar van politiek leven. Misschien nog wel de grootste troef van succesvolle ondernemers: ze doen waar ze zin in hebben.

Grete Remen kan zich eventuele terechtwijzigingen van haar collega’s permitteren. Want financieel hangt ze niet af van een parlementair mandaat en dat geeft haar meer speelruimte dan degenen die alleen maar van politiek leven

Intussen trekt Remen ook van leer tegen de nieuwe bijkluswet. De Open Vld-trofee uit de zomer van 2017 die half juli van dit jaar eindelijk werd ingevoerd. Veel bijval voor deze uithaal zal ze niet vinden. Toch niet bij de gewone mensen. Want iedereen heeft wel iets dat gedaan of hersteld moet worden en waar geen enkele professional zin in heeft. Deelplatform Trixxo heeft al 18.000 van dit soort vragen binnen. Wat dat betreft zal Open Vld dus scoren.

Maar eigenlijk is er een ander probleem dat aan de basis ligt van al die uitzonderingen, omwegen en halve oplossingen: de sociale bescherming van een zelfstandige. Die stelt nauwelijks iets voor en moedigt mensen dus ook niet aan om te ondernemen. Een beter sociaal vangnet voor de zelfstandige zou veel meer mensen aanzetten om op eigen benen te staan. In tijden waar mensen graag baas willen zijn over hun eigen leven, zou het ook beter zijn om daar eens werk van te maken. Liefst niet via uitzonderingen, maar via echte ingrepen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws