Onder meer in de Dascottelei (links) en de Van Steenlandstraat (rechts) waren schietincidenten.© pdr

Vier jaar cel gevorderd voor drie schietincidenten in Deurne

Een 25-jarige man uit Elsene is woensdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschenen voor drie schietincidenten in Deurne eind 2019. Het openbaar ministerie vorderde vier jaar cel. De man ontkende iedere betrokkenheid.

Deurne
Bron: BELGA

In de nacht van 19 december 2019 werd er op een kwartier tijd drie keer geschoten op verschillende gevels in Deurne. Rond 4.30 uur werd er geschoten op een pand in de Van Steenlandstraat. Op camerabeelden was een verdachte te zien die zes keer met een handvuurwapen schoot. De politie telde vijf kogelinslagen in het raam en één in de gevel.

Op de beelden liep de verdachte weg richting Herentalsebaan waar even later vijfmaal werd geschoten op huisnummer 142. Het derde schietincident werd gemeld in de Dascottelei, waar vier kogelinslagen in een raam van een appartement werden geteld. Bij de schietincidenten kwamen projectielen ook terecht in de leefruimte van de bewoners.

Op camerabeelden was een Renault Clio te zien die mogelijk als vluchtvoertuig werd gebruikt. Uit ballistisch onderzoek van de aangetroffen kogelhulzen bleek dat ze allemaal met hetzelfde wapen werden afgevuurd. DNA op de hulzen leidde naar Ilyasse Y. De politie bleek hem al eens in een Renault Clio gecontroleerd te hebben. 

De twintiger werd pas in november 2023 aangetroffen. Hij maakte volgens de procureur deel uit van een Brusselse bende en was gekend voor drugsdelicten. De schietincidenten in Deurne waren wellicht represailles in het georganiseerde drugsmilieu. 

Ilyasse Y. ontkende iedere betrokkenheid. Hij wist niet zeker hoe zijn DNA op de hulzen was beland, maar mogelijk had hij ooit eens hulzen aangeraakt in een café waar allerlei spullen werden verhandeld. Volgens zijn advocaat is het DNA geen sluitend bewijs. Ook de Renault Clio op de beelden was een ouder model dan de wagen waarin hij gecontroleerd werd. Hij pleitte voor de vrijspraak. Vonnis op 22 mei.

Herentalsebaan.© pdr

Van Steenlandstraat.© pdr

Dascottelei.© pdr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen