© Shutterstock

Beschikbaar inkomen Belgische gezinnen ruim 9 procent gestegen in 2023

Het beschikbaar inkomen van de gezinnen in België is vorig jaar met 9,2 procent gestegen, vooral dankzij hogere lonen. De gezinnen spaarden ook een groter aandeel van hun inkomen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Nationale Bank (NBB).

Bron: BELGA

Vooral de hogere lonen van werknemers deden het beschikbaar inkomen vorig jaar toenemen. Die waren goed voor 7 procentpunt van de stijging. Ook het inkomen van zelfstandigen, inkomsten uit vermogen en de netto sociale uitkeringen droegen positief bij, terwijl belastingen op inkomen en vermogen de groei van het beschikbaar inkomen een beetje afremden. 

De consumptie-uitgaven van de gezinnen namen in 2023 ook toe, met 6,9 procent. “De consumptieve bestedingen stegen dus in een lager tempo dan het beschikbaar inkomen, wat een positieve invloed heeft op de spaarquote van de huishoudens”, stelt de Nationale Bank. Die spaarquote - het percentage van het inkomen dat gespaard wordt - kwam voor 2023 uit op 14,5 procent. Dat is “een niveau in de buurt van het gemiddelde op lange termijn (15,6 procent)”, aldus de Nationale Bank. 

De investeringsquote van de gezinnen ten slotte stond in 2023 op 8,7 procent, tegen 9,5 procent in 2022. Het gaat om de investeringen door gezinnen, inclusief in bouw en renovatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer