maandag 10 december 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sanda Dia overleed na de schachtendoop bij studentenclub Reuzegom. “We hebben sindsdien nog niets van hen gehoord”, zegt zijn familie. HBVL

Familie van student (20) die stierf na wansmakelijk doopritueel wil gerechtigheid

“Geen excuses, zelfs geen innige deelneming, niks”

EDEGEM Het verdriet is onpeilbaar bij de familie van Sanda Dia (20), de jongen uit Edegem die stierf na een wansmakelijk doopritueel. Excuses, laat staan condoleances kregen ze nog niet van de verantwoordelijke studentenclub Reuzegom. Meer nog: de doopmeesters lijken van de aardbol verdwenen. “Het is niet omdat ze uit gegoede families komen dat de zaak niet tot op het bot uitgezocht moet worden.”

Hoe ga je om met de wetenschap dat je zoon om het leven is gekomen na een totaal uit de hand gelopen studentendoop? Voor de ouders van Sanda Dia (20), de student burgerlijk ingenieur uit Edegem, is er nog geen sprake van een beginnend rouwproces.

De collectieve verontwaardiging via sociale media en het publiekelijk veroordelen van de praktijken van studentenclub Reuzegom door KULeuven-rector Luc Sels en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft hen intussen bereikt. “Maar vanuit het kamp van Reuzegom blijft het windstil”, zegt een naast familielid van Sanda. “Geen excuses, geen innige deelneming, niks. Onvoorstelbaar.”

Over de vernederende proeven die de Antwerpse schachten moesten ondergaan en die geleid hebben tot zijn dood wil de familie zelfs geen woord aan vuilmaken. “Dat is de taak van het gerecht nu.” Daarmee geeft de familie aan dat de leden van Reuzegom gestraft moeten worden voor hun daden.

Een naast familielid dat Sanda’s ouders al dagenlang ondersteunt uit de vrees “of de waarheid wel zal bovenkomen. Omdat de betrokken doopmeesters en leden van het praesidium allemaal uit gegoede families komen. Met vaders en moeders die carrière maken in de advocatuur, de IT-wereld of als ingenieur. Dit verhaal mag niet in de doofpot belanden.”

Visolie en onderkoeling

De afgelopen dagen lekten almaar meer details uit over de dooprituelen. De betrokken doopmeesters lieten de schachten o.a. door een ijskoude beek zwemmen en de meest gortige dingen - zoals rattenvlees - opeten. Onbevestigde bronnen spreken ook van doopmeesters die op de studenten urineerden terwijl ze urenlang in een put moesten zitten. Als toemaatje kregen Sanda Dia en enkele van zijn vrienden het bevel om grote hoeveelheden visolie te drinken. Het is die combinatie van onderkoeling en een zoutintoxatie die de jonge student vrijdagnamiddag fataal is geworden.

Online onzichtbaar

De stilte bij de studentenclub is opvallend. Hun website ging vrijwel meteen offline en zowel de praeses als enkele betrokkenen hebben intussen hun digitale sporen proberen wissen. Op de vraag tot enig commentaar dit weekend werd geen gehoor gegeven.

In hun naaste omgeving is te horen dat ze zelf ook zwaar aangeslagen zijn. Vijf onder hen zijn intussen verhoord. Ze riskeren vervolging wegens het toedienen van schadelijke stoffen en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Advocaat John Maes heeft vandaag een onderhoud met twee van hen. Nadien doorbreken ze mogelijk wel de stilte. De twee andere gewonde schachten zijn intussen aan de beterhand. Of ze ook juridische stappen overwegen, is nog niet helemaal duidelijk.

Crevits wil één Vlaams doopcharter

BRUSSEL Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) wil één Vlaams doopcharter waar alle studenten zich aan moeten houden. Woensdag zit ze voor het eerst samen met vertegenwoordigers van de studenten, universiteiten en hogescholen om daar afspraken over te maken.

“Studentendopen zijn geen vrijbrief voor levensbedreigende activiteiten”, zegt ze. “Ze moeten in een respectvolle sfeer plaatsvinden.” Haar kabinet brengt nu de bestaande, lokale doopcharters in kaart om daar inspiratie uit te putten. “De basisafspraken kunnen dan een lokale vertaling krijgen”, zegt Crevits.

Ondertussen heeft het Seniorenkonvent, de koepel van regionale studentenclubs in Leuven, de erkenning van Reuzegom ingetrokken. Rector Luc Sels kondigde bovendien een tuchtonderzoek aan. (jvde)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws