© Walter Saenen

Willebroekse broers openen grootste VR-arena van het land in Lint: “Gamen kan vandaag niet realistischer”

Glenn Roggeman, de CEO van de AED Group, gooit zich nu ook op de game-industrie. Samen met de Willebroekse broers Lode en Arne Snackaert stelde hij VR Base voor in de AED Studios in Lint. Deze tijdelijke VR-arena moet een nieuwe hype worden. Acteurs van Familie kregen de primeur en waren alvast laaiend enthousiast.

Patrick Poppe

In de pop-uparena in filmstudio 12 – met 3.000 vierkante meter de grootste black box in de Benelux – kunnen tot twaalf spelers tegelijk in een virtuele wereld stappen. Dit dankzij hoogtechnologische hardware en software op een speelruimte van 15 bij 15 meter. Gewapend met een VR-bril, een interactief wapen en een rugzak-pc waant u zich na drie minuten inleiding en even oefenen meteen in een andere wereld.

“Realistischer kan gamen momenteel niet zijn. De eerste drie van onze games zijn klaar, aan de volgende drie zijn we bezig”, klinkt het bij de broers Snackaert. “Het gaat nu vooral om schietspelen, maar op termijn moeten er ook andere bijkomen. Of je moet voor pure beleving kunnen kiezen. Zoals een safaribezoek of diepzeeduiken, waarbij de leeuwen en haaien heel erg echt lijken. Het is de bedoeling om ook voor kleinere gamers virtuele toepassingen te vinden. We hebben er de knowhow én de technologie voor.”

Kroonprins van Saoedi-Arabië

De broers zitten al jaren in de game-industrie, maar trokken nu Glenn Roggeman aan als investeerder. Als grote baas achter AED zag die meteen de grote opportuniteiten van de start-up. Roggeman opende in Lint twee arena’s van 225 vierkante meter. “Dit is dé toekomst, net zoals iemand nu een middag gaat karten of laser­shooten. Onder andere de kroonprins van Saoedi-Arabië speelde al op onze testopstellingen in Antwerpen en Mechelen en ook hij is verkocht. Hij wil zelfs een aantal bestellingen doen en iets installeren in Singapore, maar voorlopig willen we alle knowhow en programmatie onder controle houden. Anders gaan we wel heel erg snel gekopieerd worden.”

‘Familie’ komt testen

Ook de acteurs van Familie mochten ondervinden hoe verbluffend en hoogtechnologisch het gamen is. Zij werden even uit hun vlakbij gelegen studio in Lint gehaald om de VR Base te komen testen. We zien hen lopen, kruipen, bukken en schieten alsof hun leven ervan afhangt. Gelukkig gaat het om virtuele levens waarbij men meer dan één keer kan worden doodgeschoten.

“Dit is fenomenaal”, zegt Jo Hens, die Niko speelt in Familie. “Ik speel normaal liever voetbalspelletjes, maar dit is zó realistisch: heel erg knap.”

Hens klopte zijn collega-acteurs met twintig virtuele slachtoffers achter zijn naam. “Zeker voor herhaling vatbaar. Dit gaat snel verslavend zijn. Ik zweet er zelfs van, het is nog verbazingwekkend fysiek ook.”

Veiligheidsdienst trainen

“Dit gaat ontploffen: dat zie je zo”, zegt Roggeman. “De game-industrie is wereldwijd nu al 2,5 keer groter dan de film- en televisiemarkt en er wordt voorspeld dat die nog gaat groeien met factor drie. In die wetenschap is dit de absolute toekomst in entertainment en beleving”, zegt Roggeman. “Als entertainmentbedrijf willen we hier dan ook bij zijn en het is een mooie aanvulling op ons bestaand aanbod. Op termijn moet trouwens niet alleen de professionele gamer zijn gading vinden in VR Base: ook particulieren en bedrijven zullen aangesproken worden door de persoonlijke beleving in deze nieuwe digitale wereld. Ik zie bepaalde veiligheidsdiensten bijvoorbeeld wel heel erg realistische situaties trainen hier.”

De pop-uparena in de AED Studios in Lint is tot begin december open. Nadien moet alles verhuizen naar een permanente locatie (zie kader). Een spelsessie van achttien minuten kost voor VR Base leden minimaal 15 euro, occasionele gamers betalen 20 euro. Voor bedrijven zijn er formules op maat. De minimumleeftijd is 16 jaar voor games waarbij een VR-wapen wordt gebruikt.

© Walter Saenen

© Walter Saenen

© Walter Saenen

www.vrbase.be