© ATV

Leerling zakt door kunstwerk in het MuHKA: “Hij deed het niet moedwillig”

Een 13-jarige leerling van een Antwerpse school beschadigde een kunstwerk in het MuHKA in Antwerpen. De leerling dacht vanop een ‘trapje’ een beter zicht te hebben, maar zakte erdoor. “Af en toe gebeuren zulke ongelukken, wij zijn daarvoor verzekerd”, zeggen ze bij het museum.

Sinds 20 januari loopt in het Museum voor Hedendaagse Kunst op het Antwerpse Zuid onder andere een minitentoonstelling met werk van de West-Vlaamse kunstenaar Willy De Sauter. Een van de werken – zonder titel – is een opeenstapeling van kubussen van verschillende grootte, gemaakt van polystyreen, een soort piepschuim.

Aan een van de zijkanten staan de kubussen zo opgesteld dat ze op een trap van twee treden lijken. Een 13-jarige leerling van een Antwerpse school, op culturele uitstap met zijn klas, dacht daadwerkelijk dat het een trap was van waarop hij de rest van het werk beter zou kunnen overschouwen. Maar het materiaal was niet sterk genoeg en hij zakte erdoor.

Zo zag het kunstwerk eruit tot donderdag.© rr

Willy De Sauter (85) was er zelf niet bij. “Was het opzettelijk of niet?”, vraagt hij zich af. “Verloor die jongen zijn evenwicht of wilde hij het werk testen op stevigheid?”

Hij is bereid om de kapotte kubus, die ondertussen werd verwijderd, te herstellen. “Ik denk dat het veruit het eenvoudigst is om de stukken te kleven en de materie achteraf opnieuw te plamuren. Ik hoop dat ik er terug één geheel van kan maken.”

De expo loopt nog tot en met 5 mei. De installatie is – voorlopig zonder het beschadigde deel – nog steeds te bezichtigen in het museum.

Zo ziet het eruit sinds donderdag.© rr

“De leerling heeft het kunstwerk niet moedwillig beschadigd”, zegt Bert De Vlegelaer van het MuHKA, die niet wenste in te gaan op de financiële waarde van het kunstwerk. “Hij moet dan ook niet voor de kosten opdraaien. Af en toe gebeuren zulke ongelukken, wij zijn daarvoor verzekerd. We hebben de school, de ouders en de kunstenaar op de hoogte gebracht en we zullen dit intern en zonder drama regelen.” (pavi)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER