© REUTERS

EK 2020. Memphis Depay dolt met heerlijke assist en twee doelpunten: Nederland opent kwalificatiecampagne met driepunter

Naast België - Rusland stonden er donderdag nog negen andere wedstrijden op het programma in de kwalificatiecampagne voor het EK 2020. Nederland won makkelijk van Wit-Rusland, terwijl WK-finalist Kroatië alle moeite van de wereld had tegen Azerbeidzjan.

Vincent Van Genechten

In De Kuip in Rotterdam zaten bijna 39.000 Oranje-supporters voor de komst van het kleine Wit-Rusland, normaal gezien een hapklare brok voor de nieuwe lichting bij onze Noorderburen. En dat werd het ook. Memphis Depay opende al na 50 seconden de score na een defensieve blunder.

In de 21ste minuut verdubbelde Georginio Wijnaldum de Nederlandse voorsprong. Op aangeven van Depay, die uitpakte met een listig hakje.

Na de pauze zette opnieuw Depay de 3-0 op het bord vanaf elfmeter, waarna Virgil van Dijk de 4-0-eindstand vastlegde.

Een puike start dus van de Nederlanders in Groep C, waar Duitsland rust kreeg en Noord-Ierland met 2-0 van Estland dankzij doelpunten van Niall McGinn en Steven Davis.

Enige minpuntje bij de Nederlanders: de blessure van Kenny Tete. De speler van Lyon blesseerde zich bij zijn eerste spurtje terwijl hij de derde wissel was van Ronald Koeman. Oranje speelde zo 20 minuten gedwongen met tien man.

Bijna een verrassing van formaat op de eerste speeldag in Groep E. WK-finalist Kroatië bleef voor eigen volk lange tijd steken op 1-1 tegen Azerbeidzjan. Ramil Sheydayev had de bezoekers namelijk verrassend op voorsprong gezet, waarna Borna Barišic gelijk maakte. Pas tien minuten voor affluiten brak Andrej Kramaric de ban voor de Kroaten: 2-1.

In de andere wedstrijd in de groep won Slowakije met 2-0 van Hongarije. Ondrej Duda en Albert Rusnák scoorden voor de thuisploeg.

In Groep G deed Polen meteen een gouden zaak. Krzysztof Piatek, man in vorm van Milan, scoorde het enige doelpunt op het veld van grote rivaal Oostenrijk. Israël speelde 1-1 tegen Slovenië. Eran Zahavi en Andraz Sporar scoorden. Macedonië won met 2-0 van Letland dankzij doelpunten van Ezgjan Alioski en Elif Elmas.

Een verrassende uitslag in de oefenwedstrijd tussen Kosovo en Denemarken. De thuisploeg kwam twee keer op voorsprong, maar gaf in de extra tijd alsnog een knappe overwinning uit handen tegen WK-ploeg Denemarken. Pierre-Emile Højbjerg scoorde in de 91ste minuut de 2-2.