Direct naar artikelinhoud

'Boze kat' Kodaira' bevestigt heerschappij met ongenaakbaar wereldrecord op 1.000 meter

Nao Kodaira heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City haar heerschappij op de korte afstanden extra glans gegeven met een wereldrecord op de 1.000 meter. De Japanse reed met 1.12,09 net iets sneller dan het oude record dat met 1.12,18 op naam van de Amerikaanse Brittany Bowe stond.

De 'boze kat' in actie.Beeld anp

'Boze kat', zo noemt de 31-jarige Kodaira zichzelf. Niet in het Japans, maar in het Nederlands. Het is een overblijfsel uit de tijd dat ze bij Marianne Timmer trainde, twee schaatsseizoenen geleden. Het verwijst naar de houding die ze aanneemt op het ijs. Ze rijdt met een bolle rug. Zo kan ze krachtig afzetten.

Met haar vinnige slag opende ze het snelst van het hele deelnemersveld en ze plakte daar ook nog eens de snelste eerste volle ronde aan vast. Het recept voor een wereldrecord, zo bleek, en een mooie revanche op de twee 500 meters van het afgelopen wereldbekerweekend. Die kortste afstand is haar specialiteit, maar ze beet zich twee keer stuk (36, 50 en 36,54) op het wereldrecord van de Koreaanse Sang-Hwa Lee (36,36). Daarnaast maakte ze haar val op de 1.000 meter van een week eerder in Calgary goed. Zo kon de boze kat tevreden spinnen.

Met haar overwinning en wereldrecord onderstreepte Kodaira de hegemonie van de Japanse rijdsters op weg naar de Olympische Spelen. Zij is deze winter onverslaanbaar op de 500 en 1.000 meter - zo lang ze op de been blijft. Haar landgenote Miho Takagi, die tweede werd op de kilometer, won alle 1.500 meters van het wereldbekerseizoen. Ook de Japanse achtervolgingsploeg won alle races, vrijdag zelfs in een nieuw wereldrecord.

Bij de mannen domineerden de Russen, ondanks de dopingperikelen. Ruslan Moerasjov won de 500 meter, Denis Joeskov was de sterkste op de 1.000 en 1.500 meter. Op die laatste afstand reed hij een wereldrecord: 1.41,02.