Decathlon stopt logistieke activiteiten in Willebroek: 132 van de 163 werknemers verliezen hun job

Sportketen Decathlon stopt met zijn logistieke activiteiten in Willebroek. Daardoor verliezen 132 werknemers van het depot hun job. Dat heeft de directie dinsdagvoormiddag aangekondigd. De vakbonden spreken van een “enorme impact”.

Bron: Belga

Tijdens een geplande online bijzondere ondernemingsraad van welgeteld een kwartier werd dinsdag bevestigd dat 132 werknemers in het Decathlon-depot in Willebroek hun job verliezen. Concreet gaat het om 132 van de in totaal 163 tewerkgestelden in het bedrijf.

Tijdens die ondernemingsraad ging het er pittig aan toe tussen de vakbonden en de directie. De vakbonden probeerden de ondernemingsraad bij te wonen, maar moesten de ruimte op bevel van een gerechtsdeurwaarder verlaten. De werknemers kregen wel een link naar een livestream waarop ze de ondernemingsraad online konden volgen. Leden van de vakbond zeggen dat zij geen link naar de livestream kregen en dus het nieuws via de werknemers moesten vernemen. De vakbonden kregen ook geen mogelijkheid om vragen te stellen. “Men denkt dat België Bangladesh is en legt de nationale wetgeving naast zich neer”, zeggen vakbonden BBTK en ACV Puls. “Men heeft geen respect voor sociaal overleg.”

Evolutie

Decathlon legt in een persbericht uit dat het zijn Europees netwerk van magazijnen wil laten evolueren om “een betere beschikbaarheid van producten te garanderen, de levertijd te verkorten en aan te passen aan de noden van de sportmarkt.” Als gevolg daarvan wil de Decathlon-groep de logistieke activiteiten in onder meer Willebroek beëindigen. “Het is een weloverwogen keuze die de efficiëntie van ons Europees netwerk naar een volgend niveau moet tillen. Het is voor ons van vitaal belang om dit project te realiseren zonder de arbeidscontracten van onze teamgenoten eenzijdig te moeten beëindigen. De werknemers in Willebroek kunnen worden overgenomen door onze groep of door een potentiële externe overnemer van de site”, zegt Louise Chekroun, country leader Decathlon België.

Volgens Decathlon zullen 31 mensen zeker hun job behouden. Zij werken in het circulaire team en hun activiteiten, waaronder herstel, verhuur en onderhoud, worden behouden. “Mocht het tot een beëindiging van de logistieke activiteiten komen, krijgen de 132 magazijniers en leidinggevenden nieuwe functies aangeboden binnen de Decathlon-groep. In dat geval krijgen de huidige medewerkers de nodige opleiding en voorrang op externen”, klinkt het.

“We geloven dat we al onze medewerkers kunnen begeleiden naar een nieuwe job. We zijn ervan overtuigd dat we voor elk van hen een individuele oplossing kunnen vinden binnen ons eigen netwerk. Denk aan onze 33 winkels, onze hersteldiensten, onze klantendienst, … Ook in ons internationale logistieke netwerk zijn er opportuniteiten. Daar gaat onze energie de komende tijd naartoe”, zegt Chekroun.

De aankondiging van Decathlon heeft geen gevolgen voor de 2.600 medewerkers in de winkels of in het hoofdkantoor. Op donderdag 25 april volgt een tweede bijzondere ondernemingsraad.

Banenverlies in de regio loopt op tot 2.000 jobs

In een reactie zegt werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen dat er in de regio meer dan ooit nood is aan de reeds bestaande ‘ontwrichte zone’. Kmo’s en grote ondernemingen die investeren in een ontwrichte zone, kunnen een vrijstelling van 25 procent van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. De maatregel is geldig gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van de investering werd gecreëerd.

“Met Van Hool en chemiebedrijf Celanese erbij kan het banenverlies in de regio op 3 maanden tijd oplopen tot 2.000 jobs”, zegt Tom Laveren van Voka. “De regio Mechelen-Kempen heeft nood aan steun in de vorm van een ontwrichte zone Plus.”

Voka vraagt dus een bijkomende ‘ontwrichte zone Plus’ te installeren, en dat in de brede regio rond Lier. “Het houdt in dat bedrijven geen 2 maar 4 jaar lang minder bedrijfsvoorheffing moeten doorstorten”, legt Laveren uit. “We vragen aan de federale regering om de bestaande ontwrichte zone te verlengen tot 2030.” Gesprekken over die verlenging zouden al aan de gang zijn. Het voordeel van een ontwrichte zone Plus zou neerkomen op een besparing op de loonkosten van 4 tot 5 procent.

(sgg, wtve)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen