Zes maanden geleden legaliseerden ze hier het homohuwelijk, nu wordt het al terug afgeschaft

© AFP

In het Britse overzees gebied Bermuda werd amper zes maanden geleden het homohuwelijk goedgekeurd. Nu werd een wetsvoorstel goedgekeurd om het homohuwelijk weer te vervangen door een wettelijk partnerschap, al is dat eigenlijk een goede zaak voor holebi’s op Bermuda.

nkdr

Nog maar zes maanden geleden legaliseerde Bermuda het homohuwelijk. Het ging toen echter om een tamelijk holle term, want hoewel holebi’s in het Britse overzees gebied wel in naam getrouwd waren onder de vorige wetgeving, hadden ze toch niet dezelfde rechten als getrouwde heterokoppels.

Met 24 stemmen tegen 10 keurde de ‘Bermuda Assembly’, het parlement zeg maar, een nieuw wetsvoorstel goed dat het homohuwelijk vervangt door wettelijk partnerschap. Er is geen sprake meer van de term huwelijk, maar onder deze wet krijgen holebi’s wel dezelfde rechten als getrouwde heterokoppels.

“Zoals het er nu voorstond, hadden ze de naam ‘huwelijk’ maar zonder de voordelen. Nadat deze wet goedgekeurd is, hebben ze de voordelen maar gewoon niet de naam ‘huwelijk’”, vertelt Labour-parlementslid Lawrence Scott, die voor de nieuwe wet stemde. Mensenrechtenorganisaties ‘Human Rights Commission’ en ‘Rainbow Alliance of Bermuda’ veroordelen het nieuwe wetsvoorstel dan weer en zeggen dat hiermee net rechten van holebi’s worden afgenomen.

De afschaffing van het homohuwelijk en invoering van de nieuwe wet is nog niet definitief. Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, waar het eerst nog eens goedgekeurd moet worden, en moet dan nog getekend worden door de gouverneur van het eiland. Dat proces kan nog maanden duren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen