© jan van der perre

Apotheek en cosmeticawinkel ineen: Belgisch concept opent na Waterloo eerste filiaal in het Antwerpse

De PLUSMart op de Mechelsesteenweg in Edegem breidt uit met een filiaal van Oximi. Dat is een nieuw concept dat zaakvoerder Martin Zanchetta in België lanceert. “We zijn een parafarmacie met een focus op gezondheid, beauty en welzijn”, zegt Zanchetta.

Filip Spoelders

Oximi stelt zich voor als een zaak waar een parafarmacie, een cosmetica- en verzorgingswinkel gecombineerd worden. “Dankzij Oximi is het niet langer nodig om naar de apotheek, de biowinkel én de parfumerie te hollen om je goed te voelen”, klinkt het.

Oximi is Belgisch en werd ontwikkeld door Martin Zanchetta. “Ik heb negen jaar ervaring in de farmaceutische wereld. Samen met mijn zakelijke partner zag ik dat er nog een marktopening was tussen de apothekers en een parafarmacie als Medi Market. Voor de duidelijkheid, we zijn geen apotheek en verkopen geen medische producten. Maar ons aanbod is wel veel uitgebreider dan wat je aan parafarmaceutische producten bij de apotheker kunt vinden”, geeft eigenaar Zanchetta aan.

In Edegem zijn in de winkel, die 400 vierkante meter groot is, tweehonderd merken en achtduizend producten aanwezig.

“In het eerste deel van de winkel komen de bezoekers bij de afdeling beauty en cosmetica. Vervolgens ontdekken ze de afdeling met voedingssupplementen en vitamines. Dit is een markt die nog sterk kan groeien in België. Een volgende stop is die van de aroma- en de kruidentherapie. Ook een aanbod aan producten voor zwangere vrouwen, moeders en baby’s hebben we opgenomen in ons concept. Tot slot is er de parafarmacie met onder andere producten voor mondhygiëne of zaken om de voeten en handen te verzorgen”, overloopt Zanchetta het aanbod in Edegem.

(Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Advies en warme sfeer

Oximi wil naast het gevarieerde aanbod ook het verschil maken met de beleving in de winkels. “Naar de apotheker of een klassieke parafarmacie gaan doe je niet voor het plezier. Het komt snel koud en steriel over. Wij zorgen voor een aangename winkelbeleving in een warme sfeer. Advies verlenen aan onze klanten vinden we ook heel belangrijk. Daarom zijn er vier belevingspunten waar de klanten onze producten kunnen testen en proeven. Een van deze punten is onze hoek voor maquillage, waar onze expert info en advies geeft. Ook de aromatherapie kan ter plaatse getest worden. Al onze medewerkers hebben trouwens ervaring in de parafarmacie of cosmetica.”

Nog drie winkels

Midden september opende Martin Zanchetta zijn eerste winkel in Waterloo. “Parafarmacie is in Vlaanderen nog niet zo bekend als in Wallonië. Daarom denk ik dat er nog veel groeimarge is voor ons concept. In ieder geval willen we in 2019 nog enkele winkels openen.” Het zou om minstens drie nieuwe verkooppunten in België gaan.

De keuze om een nieuw filiaal te openen in Edegem is volgens Zanchetta logisch. “Het is een interessante ligging. Met Waterloo zitten we al in de omgeving van Brussel, nu zijn we ook aanwezig in het Antwerpse. Daarnaast hebben we interessante buren met Bent en Veritas, die hier onlangs een filiaal openden. We mikken op dezelfde doelgroep.”

(Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

De nieuwe zaak brengt ook een beetje werkgelegenheid mee naar Edegem. “Momenteel werken we met vier medewerkers in de zaak. We moeten het nog evalueren, maar als we groeien, willen we zeker extra werknemers aantrekken”, besluit Martin Zanchetta.

Oximi is voortaan geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 18.30u, en op zaterdag en zondag van 10 tot 18u. De winkel organiseert geregeld workshops, demonstraties, evenementen en coaching- en infosessies.

Oximi is laatste aanwinst in winkelpark

De komst van Oximi is de laatste aanwinst voor het winkelpark PLUSMart. Dit zijn tien winkels die verdeeld zijn over twee shoppinglocaties: een op de Mechelsesteenweg in Edegem en een op de Mechelsesteenweg in Kontich. Het is retailer Bimmo uit Schilde die besloot om deze twee clusters onder te brengen in één retailpark. Naast Oximi kun je in Edegem terecht bij Fun, Veritas, Bent en Hubo. Oximi, Veritas en Bent openden op de locatie waar vroeger modewinkel Siësta huisde. Deze Edegemse zaak ging afgelopen voorjaar failliet. In Kontich zijn de winkelpanden verdeeld onder Albert Heijn, X2O, Overstock Garden, Overstock Home en Zwembad.eu.